Connect with us

Kultúra

Slnečnica oslávi štvrťstoročnicu

Published

on

Reklama

Folklórny súbor Slnečnica z Piešťan v tomto roku oslavuje svoje 25. výročie, tým čím je typický – tancom, spevom a hudbou v sále Domu umenia v Piešťanoch.

[singlepic id=11493 w=350 h=240 float=right]Súbor vznikol v roku 1986 pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch ako voľno časová aktivita pre stredoškolských študentov. V súčasnosti súbor, ktorého riaditeľom je PhDr. Miroslav Donoval, pôsobí naďalej pri SPŠE, no taktiež rozšíril svoje pôsobenie aj na Národné osvetové centrum – Dom umenia v Piešťanoch. FS Slnečnica spolupracuje aktívne s Mestom Piešťany na kultúrnych projektoch a reprezentuje mesto či už v rámci Slovenska alebo v zahraničí.

Reklama

[singlepic id=11492 w=350 h=240 float=left]Slnečnicu tvoria hlavne tanečné, ale aj spevácke zložky. Detská časť zahŕňa deti rôznych vekových kategórii od 4 po 14 rokov. Rozdelená je do viacerých skupín, v ktorých úspešné rozvíja svoj talent pod vedením absolventa VŠMU Štefana Mádela.

,,Veľký“ folklórny súbor má na starosti poslucháčka Katedry tanečnej tvorby VŠMU Janka Brišiaková. V súvislosti s pripravovanými vystúpeniami k 25-mu výročiu budú môcť diváci vzhliadnuť nové prevedenia starších tancov z dielne J. Bartka, L. Lenovského alebo M. Sivého, ako aj novšie svieže choreografie od S. Marišlera, [singlepic id=11490 w=350 h=350 float=left]V. Michalka a M. Anyalaiovej. O hudobný doprovod sa postarajú sólisti orchestra Zlaté Husle pod taktovkou Martina Sleziaka.

Reklama

Počas svojho 25ročného pôsobenia súbor precestoval mnoho krajín, nielen v Európe, ale navštívil dokonca aj Čínu, Bolíviu, reprezentoval mesto Piešťany v Izraeli a na Sicílii a  upútal slovenskými tradíciami divákov v Tunise, Turecku, Rusku či na Cypre. Možnosť cestovať, vidieť predstavenia tradičných[singlepic id=11494 w=350 h=240 float=right] kultúr krajín z rôznych kútov sveta a taktiež získať cudzokrajných priateľov ako aj nezabudnuteľné zážitky.To všetko zažívajú stále nové a nové generácie členov striedajúcich sa v Slnečnici.

V stredu 6. apríla sa uskutoční v Dome umenia 10:30 h verejná generálka programu pri príležitosti 25. výročia súboru (vstupné 2 euro). Samotné oslavy sa uskutočnia v piatok 8. apríla o 19:00 h, keď je naplánované v Dome umenia vystúpenie pre širokú verejnosť  a v sobotu 9. apríla sa v rovnakom čase uskutoční predstavenie predovšetkým pre bývalých členov súboru. Lístky naň si môžu kúpiť aj ostatní záujemcovia. Vstupné na vystúpenia je 5 eur.

.

[singlepic id=11489 w=320 h=240 float=center]

[singlepic id=11491 w=320 h=240 float=center]

Autor: Terézia Kotvasová  Foto: Ctibor Bachratý, Matúš Lago a archív FS

Populárne články