Connect with us

Kultúra

Slávnosti spevu a tanca v Červeníku už tento víkend

Published

on

Reklama

Červeník opäť ožije folklórom Po ročnej prestávke sa v obci Červeník uskutoční 55. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník 2021. Organizátori podujatia pristúpili k zmene programovej dramaturgie a červenícke slávnosti sa po programovej stránke vracajú tam, kde kedysi začínali.
Folklórne vystúpenia, koncerty dychových hudieb, tradičné remeslá, to všetko je pripravené pre návštevníkov od 06. do 09. augusta 2021 v Červeníku. V piatok odštartuje v amfiteátri pilotný ročník Verešvárskeho tanečného domu pod holým nebom. Tradícia tanečných domov je dávno rozšírená aj v našich končinách, na folklórnych festivaloch väčších formátov, pravidelných stretnutiach tanečných nadšencov, či rôznych školeniach a táboroch. Tanečný dom je miesto kde nie je divák a účinkujúci. Je to miesto, kde sú všetci tanečníci, speváci a aj muzikanti. Je to interaktívne miesto, ktoré dáva priestor všetkým, ktorí si z chuti zaspievajú, zahrajú a zatancujú. Taneční lektori Pavel Matulay a Kristína Polachová budú vyučovať čardáš z Horných Orešian, o hudobnú zložku sa postarajú ľudová hudba Univerzitného folklórneho súboru Trnafčan a Ľudová hudba Milana Berkyho z Banskej Bystrice.

V sobotu program začína na ARTpódiu pri Zvonici súčasťou ktorého bude aj diskusia na tému Ľudová inštrumentálna hudba na juhozápadnom Slovensku a jej vývoj, ktorej hosťom bude etnomuzikológ Peter Obuch. Diváci sa môžu tešiť na vystúpenia dychových hudieb Verešvaranka z Červeníka, Rovina z Veľkých Kostolian a Hrnčarovani z Hrnčiaroviec nad Parnou. V programovom bloku Tradícia je dar, sa predstaví Pastierka kultúra na Dolnom Považí, Tradičné ľudové umelecké remeslá Leopoldov a zahrá Muzika Heskovci z Červeníka.
Súčasťou je aj 39. ročník Behu zdravia ulicami Červeníka, o pohár predsedu Coop Jednoty Trnava SD, s divácky obľúbeným sprievodom mažoretiek a dychového orchestra z Novej Dubnice. Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne ,,Malí remeselníci“, ktoré sú zamerané tradičné ľudové remeslá. Hudobné vstupy pokračujú aj večer s domácimi kapelami The Blue Wings, Omega Club Červeník a ľudovou hudbou Milana Berkyho z Banskej Bystrice. V amfiteátri sa večer o 20,30 hod predstaví Radošinské naivné divadlo s najnovšou hrou Stanislava Štepku – Pán strom – príbehy o živých a našich, v réžií Ondreja Spišáka.

Nedeľný program pokračuje najprv pri Zvonici programovým blokom Verešvárska zvonica to je moja muzika kde účinkujú Mužská spevácka skupina Škrupinka z Trenčína, Klub slovenského folklóru Mestečko Leopoldov, Malí a Mladí huslisti, Muzika Heskovci a Verešvárski muzikanti a speváci z Červeníka. Od Zvonice pôjde krojovaný sprievod obcou do amfiteátra na galaprogram pri príležitosti Dňa úcty k poľnohospodárom a Medzinárodného družstevného dňa, v ktorom sa predstavia dedinská folklórna skupina Špačinčanka zo Špačiniec, domáca dychová hudba Verešvaranka a dedinská folklórna skupina Verešvaran, ľudová hudba Chudobovci z Oravskej Lesnej, mužská spevácka skupina Škrupinka z Trenčína, dychová hudba Májovanka z Holíča a na záver sa predstaví víťaz I. série Zem spieva, folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, s profilovým programom ,,Medzi dvoma vŕšky.“ Po skončení program pokračuje zábavou ,,Veselo pri Zvonici“, s muzikantmi a spevákmi z dychovej hudby Májovanka.
V pondelok bude v Červeníku doznievať atmosféra slávností, počas ktorej ešte na rozlúčku s tohtoročnými slávnosťami zahrajú Verešvárski muzikanti. V sobotu a v nedeľu bude sprístupnená Stála národopisná výstava ľudových odevov a nástrojov z Červeníka, tiež súkromná zbierka Dedičstvo predkov. Organizátormi podujatia sú Obec Červeník, Trnavský samosprávny kraj,  COOP Jednota Trnava SD, Trnavské osvetové stredisko, Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave a Dolnopovažské združenie Pramene Červeník. Podujatie Slávnosti spevu, hudby a tanca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná pod záštitou župana Trnavského samosprávneho kraja.

Veronika Behúlová
Trnavské osvetové stredisko
Foto: Martin Hesko

Reklama

Populárne články