Connect with us

Kultúra

Slávne kúpele Slovenska po prvý raz u nás

Published

on

Reklama

Publikáciu Slávne kúpele Slovenska po prvý raz predstavia verejnosti v piešťanskom Kursalone už tento štvrtok 11. júna o 15 – tej hodine. Súčasťou prezentácie bude tiež rovnomenná expozícia posterov i trojrozmerných makiet významných kúpeľných stavieb. Piešťanskú históriu bude zastupovať aj model slávnych, už neexistujúcich Kúpeľov Františka Jozefa.

Publikáciu,ktorá obsahuje významné kúpeľné stavby v slovenských mestách vydalo české vydavateľstvo Foibos books v spolupráci s viacerými autormi – odborníkmi z oblasti architektúry a histórie. Podieľalo sa na nej aj naše Balneologické múzeum, okrem iného príspevkom Martina Kostelníka, korektúrami riaditeľa Vladimíra Krupu a fotografiami Evy Drobnej. Ďalším zúčastneným piešťanským autorom je známy architekt Ľubomír Mrňa.

Reklama

 

Návštevníci si vybrané stavby z knihy budú môcť pozrieť aj na desiatich vystavených posteroch a niekoľkých modeloch, ktoré budú súčasťou prezentácie. Hoci výstava má byť otvorená len počas podujatia a ďalej poputuje spolu s publikáciou po Čechách a Slovensku, dobrou správou pre obdivovateľov histórie a architektúry je, že sa možno do Piešťan ešte vráti. „Budúci rok by sme radi pripravili výstavu Slávne kúpele Slovenska ako samostatné podujatie,“ informoval Vladimír Krupa.

Reklama

mp-12-17-13-103882

Model budovy Kúpeľov Františka Jozefa zhotovil Marek Kvetán

Prečítajte si aj: S Kúpeľmi Františka Jozefa mala byť zbúraná aj Pro Patria

-inf-, foto: M. Palkovič – archív PNky

Populárne články