Connect with us

Kultúra

Siedmy ročník „Keď čítanie je čtení“ má na programe čítačky, divadlá aj výstavy

Published

on

Reklama

Priblížiť kultúru našich susedov, s ktorými nás spája spoločná história, oživiť vzájomné vzťahy a vzbudiť záujem o podobnosti jazyka najmä u najmladších čitateľov si kladie za cieľ projekt na podporu čítania s názvom Keď čítanie je čtení. Piešťanská knižnica ho v tomto roku odštartovala v piatok už po siedmy raz. Okrem napríklad dvojjazyčného čítania rozprávok, na ktorom deťom „četla pohádky“ aj herečka Zuzana Krónerová,  otvorili tiež i výstavu legendárneho českého vytvarníka Vojtěcha Kubaštu pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Do Piešťan sa ale chystajú predstaviť svoju tvorbu pre deti počas nasledujúcich mesiacov aj ďalší autori a ilustrátori zo susedného Česka.

Aktuálny ročník česko-slovenského projektu uviedla prezentácia knihy Michala Černíka Pohádky o kohoutkovi a slepičce / Rozprávky o kohútikovi a sliepočke, spojená s divadelnou dramatizáciou v piatok 25. septembra a predstavenie dvojjazyčného vydania knihy Dušana Taragela Rozprávky pre neposlušné deti (a ich starostlivých rodičov). „Z českej verzie knihy prečítala deťom herečka Zuzana Kronerová, zo slovenského originálu bábkoherečka Barbora Zamišková,“ uvádza tlačová správa organizátora. O deň neskôr na motívy spomínanej knihy uviedlo obľúbené divadielko PIKI predstavenie s názvom Paskudárium.

Reklama

Najbližšie – v stredu 30. septembra o 10.00 h zavíta do knižnice spisovateľka Petra Nagyová Džerengová. Detským čitateľom predstaví českú verziu svojej knižky Klára a mátohy, ktorá vyšla v Čechách pod názvom Klára a bubáci. Do 3. októbra môžu návštevníci knižnice obdivovať výstavu z diela legendárneho českého výtvarníka a ilustrátora Vojtěcha Kubaštu, zostavenú pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. „Výber z bohatej tvorby autora predstavuje knižné ilustrácie, grafické listy, reklamné materiály a pohľadnice, ako aj obdivované priestorové knihy a betlehemy. Medzi vystavenými exponátmi sa nachádzajú aj jedinečné trojrozmerné pohľadnice zobrazujúce slovenské mestá Košice, Liptovský Mikuláš, Nízke Tatry – Jasnú a dokonca aj piešťanský hotel Thermia Palace,“ približujú zástupcovia knižnice výstavu návštevníkom.

Cesky plagat_september

Reklama

Projekt Keď čítanie je čtení bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Svoje knižky pre deti prídu predstaviť najvýznamnejší súčasní českí autori detskej literatúry Petra Dvořáková, Petra Soukupová, David Laňka, Petr Morkes, Ester a Milan Starí, ale aj slovenský spisovateľ Ján Uličiansky, ktorého kniha Malá princezná vyšla aj v češtine. Príbeh Malej princeznej diváci uvidia aj v podobe scénického čítania ako jedno z predstavení v rámci projektu Listování. „Z českých ilustrátorov privítame Renátu Fučíkovú, Markétu Vydrovú, Michala Menšíka alias Nikkarina a slovenského výtvarníka Miloša Koptáka. Deti sa môžu tešiť aj na predstavenia divadelných súborov z Olomouca, Prahy a Bratislavy (divadlo Tramtarie, divadlo PIKI), ktoré vznikli podľa literárnych predlôh,“ dopĺňa kultúrno-výchovná pracovníčka Mestskej knižnice Martina Marová.

Zdroj: Tlačová správa Mestskej knižnice mesta Piešťany

 

Populárne články