Connect with us

Kultúra

Remeselníci prezentujú svoje nadanie a delia sa o skúsenosti

Published

on

Reklama

Tradičné ľudové umelecké remeslá už nie sú podujatím iba európskeho významu. Prívlastok podujatia medzinárodné tento rok organizátori  podčiarkli pozvaním čínskych kaligrafistov. Spolu rozložilo svoje stánky 18. mája na Kúpeľnom ostrove 150 remeselníkov zo 7 krajín.

[singlepic id=29400 w=320 h=240 float=left]Počas troch dní tam budú predvádzať umenie svojich predkov, ktoré je vďaka nim neupadá do zabudnutia ani v 21. storočí. A čoraz väčší záujem verejnosti je dôkazom toho, že remeslá majú budúcnosť.

Reklama

Usporiadatelia aj tento rok dbajú na to, aby okrem predaja originálnych produktov remeselníci predvádzali aj ich výrobu. Všetci účastníci sú oblečení v dobových kostýmoch alebo ľudových krojoch. Pre deti aj dospelých sú pripravené tvorivé dielne. Tie sú aj bez označenia takmer v každom stánku. Kupujúci totiž s remeselníkmi živo diskutujú a problémom nie sú ani jazykové bariéry.

Výrobky sa síce predávali už v piatok 18. mája, ale hlavný program je pripravený na sobotu. Stánky sa otvoria o 9.00 h, kultúrny program v pavilóne Harmony začne o 10.30 h vystúpením súboru Verešvaran a folklórna hudba a spev bude na Kúpeľnom ostrove znieť až do večera.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=ia1VXAxfb0k[/youtube]

[nggallery id=1651]

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články