Connect with us

Aktuality

Radošinci cestujú človečinou už 50 rokov

Published

on

Reklama

Zopár kamarátov  z malej obce a zapálený mladý autor, režisér aj herec v jednej osobe. Kto by povedal, že z takejto kombinácie vznikne deväťtisíc predstavení a 50 divadelných sezón s plnými sálami? Hoci Stanislava Štepku a jeho Radošinské naivné divadlo asi netreba špeciálne predstavovať, na výstave  Cesta človečinou – 50 rokov  si môžeme pripomenúť nielen ich začiatky, ale i najlepšie časy – ktoré vlastne ešte neskončili, a tiež dozvedieť sa Štepkovu Predpoveď na zajtra.

Výstavu, ktorá mapuje cestu radošinskej človečiny do sveta, otvorili organizátori Divadelný ústav Bratislava, Mesto Piešťany a Dom umenia Piešťany vo štvrtok 4. septembra o 17-tej vo výstavnej sále  Domu umenia pri príležitosti životného jubilea Stanislava Štepku.

Reklama

unnamed (1)

REKLAMA

Reklama

PNKYPEGO

Slovo dostal okrem iných i sám jubilant, ktorý v júli oslávil sedemdesiatku.  V príhovore si zaspomínal tiež na to, ako ich v kraji zakázali hrať (ukážka v krátkom videu). Členovia súboru Radošinského naivného divadla, ktorý už dávno netvoria iba dedinskí nadšenci, ale skvelí profesionálni herci, ho dopĺňali krátkymi scénkami a pesničkami .

 Vernisáž bola spojená i s prezentáciou a autogramiádou knihy Stanislava Štepku: Predpoveď na zajtra. Dve správy o mojom dvadsiatom storočí (s predpoveďou na zajtra). Ešte pred ňou sa autor stretol i s členkami Medzinárodného klubu žien PIWC, kde s ním dámy diskutovali na tému  Majster a jeho ženy.  Ako nám povedala prezidentka klubu Magdaléna Cebecauerová, pán Štepka bol veľmi ústretový a spomínal najmä na svoju matku, ale i manželku, dcéru a vnučku. Na záver skonštatoval, že vlastne stále žije „medzi ženami“. Večer  Radošinci odohrali pred plnou sálou predstavenie „Sčista-jasna“ o smutno-smiešnych časoch. Jeden z mladších divákov, ktorý sa narodil až po nežnej revolúcii sa o ňom vyjadril: „Neviem si ani predstaviť, ako to vlastne v tom komunizme mohlo takto fungovať…“

Výstava Cesta človečinou – 50 rokov obsahuje fotografie, obrazy, plagáty, koláže, ale  i predmety, ktoré Radošinské naivné divadlo používalo pri svojich predstaveniach a môžete si ju pozrieť v Dome umenia do konca septembra. Atmosféru včerajšej vernisáže zasa nájdete na fotografiách nášho spolupracovníka Viktora Vrábla.

(red) Foto a video: V. Vrábel

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články