Connect with us

Kultúra

Program v Dome umenia ponúka tento týždeň komédiu, film a operu

Published

on

Reklama

Dom umenia prinesie tento týždeň potešenie priaznivcom divadla, filmového umenia i opery. Radošinské naivné divadlo predvedie v stredu 24. januára komédiu Besame mucho alebo Čo sa skrýva v kufri z pera Stanislava Štepku. Životný príbeh Vincenta van Gogha prerozpráva vo štvrtok 25. januára film režisérky Doroty Kobielovej S láskou Vincent. Opera Tosca zobrazuje nielen vášnivý milostný vzťah, ale i tragické udalosti, rovnako ako niektoré z najznámejších dramatických a lyrických árií Giacoma Pucciniho. Priamy prenos tohto známeho diela z Metropolitnej Opery v New Yorku je na programe v sobotu 27. januára.

Streda 24. január 19.00 hodina
Radošinské naivné divadlo S. Štepka: Besame mucho
Besame mucho alebo Čo sa skrýva v kufri (a v nás)

Reklama

Ulica kdesi pred hlavnou stanicou, pred stanicou zvláštni náhodní chodci súčasníci, zabudnutý drahý kufor na chodníku, vedľa kufra bezdomovec, kedysi populárny hudobník a spevák Koki a legendárna sentimentálna latinskoamerická pieseň Besame mucho v jeho interpretácii sú ústrednými témami najnovšej trpkej komédie Stanislava Štepku s rovnomenným názvom v Radošinskom naivnom divadle. Dramatik Štepka v novej hre s exotickým názvom Besame mucho pôsobivo a, samozrejme, vtipne rozohráva zaujímavé, pestré osudy a spletité príbehy ľudí z najsúčasnejšej súčasnosti neďaleko anonymnej slovenskej stanice. Chodci, čo náhodne prechádzajú okolo odloženého tajomného kufra, zároveň nepriamo prichádzajú k hudobníkovi a spevákovi bezdomovcovi Kokimu so svojimi trpko-smiešnymi životnými príbehmi.

Vedľa bývalého rockera a jeho náhodne pozbieranej pouličnej kapely, čo okrem rockových piesní dokáže zaujať aj známym šlágrom Besame mucho, sa znenazdania ocitne drahý kufor, čo začne veľmi iritovať náhodných chodcov, funkcionárov, ale aj zlodejov, policajtov, takých aj onakých občanov. Všetci sú zvedaví nielen na bezdomovca Kokiho, ale najmä na pôvod a hlavne obsah kufra – a my sa zase cez ich reakcie nepriamo dozvedáme o ich ľudskom pôvode a obsahu. Iste napokon nejde o obsah kufra, ale o ten obsah v nás…Inscenáciu Besame mucho, Štepkovu absurdnú komédiu s piesňami Juraja Haška, pripravuje skúsený realizačný tím, čo jednoznačne sľubuje divákom RND nevšedný divadelný zážitok: režisér Ondrej Spišák, dramaturgička Darina Abrahámová, scénograf František Lipták, kostýmová výtvarníčka Katarína Hollá, choreografka Eva Burdová a producent Ladislav Hubáček. Premiéra sa uskutoční v novembri 2017 v Radošinskom naivnom divadle.

Reklama

Účinkujú: Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Simona Miháliková, Natália Puklušová alebo Marta Maťová, Andrea Martvoňová alebo Michaela Szöcsová, Kamil Mikulčík alebo René Štúr, Jozef Adamčík alebo Samuel Spišák, Ladislav Hubáček a Vladimír Svítek

Vstupné: 16 €

Štvrtok 25. január 18.00 hodina
S láskou Vincent

Poľská režisérka Dorota Kobiela nakrútila v spolupráci s britským producentom Hughom Welchmanom prvý film, vytvorený len z olejomalieb umelca. Vyrozprávala životný príbeh Vincenta van Gogha prostredníctvom spomienok ľudí okolo neho. Výsledkom je mnohovrstevný portrét plný rozporuplných emócií.

Hrají: Saoirse Ronan, Aidan Turner, Helen McCrory, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Shaun Newnham, Richard Banks
Animovaný / Krimi / Dráma VB/PL 2017, 88 min., MP

Vstupné: 5,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

PLATÍ zľava ZŤP !

Sobota 27. január 18.55 hodina
TOSCA (G.Puccini) – priamy prenos z MET Opery New York

Emmanuel Villaume, ktorý bol dlhoročným šéfdirigentom Slovenskej filharmónie (2009-2016), stojí za dirigentským pultom nového naštudovania Pucciniho tragédie v réžii Sira Davida McVicara. Kristine Opolais a Jonas Kaufmann zažiaria v dramatických rolách Toscy a jej milenca Cavaradossiho, Bryn Terfel sa predstaví ako podlý Scarpia.

Dirigent: Emmanuel Villaume
Réžia: Sir David McVicar
Scéna a kostýmy: John Macfarlane
Svetelný dizajn: David Finn
Choreografia: Leah Hausman
Obsadenie: Kristine Opolais (Tosca), Jonas Kaufmann (Cavaradossi), Bryn Terfel (Scarpia), Patrick Carfizzi (Kostolník)

Vstupné:
12,-€ / základné vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie
6,-€ / zľavnené vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie pre študentov a dôchodcov, ZŤP a ZŤP-S

Predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia Piešťany a cez www.ticketportal.sk. Program nájdete aj na www.navstevnik.sk kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky.

-inf/Zdroj: Dom umenia-

Populárne články