Connect with us

Kultúra

Pozrite sa do očí ľuďom po práci

Published

on

Reklama

Zvárač, spisovateľ, kňaz, gynekológ… Tieto a ďalšie povolania si vybral fotograf Vladimír Yurkovic, aby zachytil ľudí tesne po práci. Dom umenia v spolupráci s Lučnicou priniesol do Piešťan výber jeho najlepších fotografií.

MP 04-07-14 108206

Reklama

Tie vznikali presne vo chvíli, keď bola práca dokončená. Autor musel postaviť svoj ateliér na pracovisku každého z fotografovaných ľudí. Vďaka tomu zostávajú vo svojom prostredí a jemu sa darí na sivom pozadí a pod štúdiovým osvetlením zaznamenať ich bezsporstredné pocity – únavu, eufóriu, spokojnosť…

Nezáleží na tom, či ide o celebritu alebo neznámeho robotníka. Na výstave Men after work sú si všetci rovní. Vladimír Yurkovic používa rovnaké šedé pozadie a podobné svetlo.

Reklama

REKLAMA

Monitoring_dirofilaria_pes

Dom umenia je od 1. januára vysunutým pracoviskom umeleckého súboru Lúčnica,“ povedala na vernisáži riaditeľka Edita Bjeloševicová. Výstava fotografií Vladimíra Yurkovica je jedným z ich spoločných projektov. Podľa riaditeľa Lúčnice Mariána Turnera má súbor s týmto fotografom dlhodobú a plodnú spoluprácu.

Otvorenie výstavy, ktorá potrvá do 11. mája, spestrili najlepší slovenský huslista Dalibor Karvay a harfistka Slovenskej filharmónie Katarína Turnerová:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZY2ufqQ9TaQ[/youtube]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články