Connect with us

Kultúra

Posolstvo Chanuky – bojovať svetlom proti temnote

Published

on

Reklama

Židia na celom svete si v týchto dňoch pripomínajú sviatok Chanuka. Už roky dodržiavajú tradíciu zapaľovania osem ramenného svietnika aj v Piešťanoch.

[singlepic id=37917 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu si 12. decembra pripomenuli na Kúpeľnom ostrove asi tri desiatky ľudí. Blízko vianočného stromčeka stála chanukija – osem ramenný svietnik, na ktorom sa neskôr rozhorelo päť svetiel, pretože 12. december bol piatym dňom Chanuky. Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku je hudba, o ktorú sa postaralo Duo Anyalai. Prítomní si pochutnávali na tradičných židovských dobrotách – zemiakových plackách a šiškách s džemom.

Reklama

„Zázrak Chanuky je o boji dobra a zla. Najlepší spôsob ako poraziť temnotu je zapáliť svetlo. Byť príkladom pre ľudí okolo seba. Iba trochu svetla v nás môže zapáliť svetlo aj v našich blízkych,“ povedal o židovskom sviatku piešťanský rabín Zev Steifel.

Na jeho slová nadviazal generálny riaditeľ kúpeľov Klaus Pilz, ktorý prirovnal sviečky chanukije k sviečkam vianočného stromčeka. Židia aj kresťania podľa neho bojujú proti zlu podobným spôsobom. Primátor Remo Cicutto pripomenul, že Piešťany vždy boli tolerantným mestom, aj preto tu môžu spolunažívať rôzne náboženstvá a ich symboly stáť blízko seba.

REKLAMA

[nggallery id=2066]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články