Connect with us

Kultúra

Pohoda bude aj o špeciálnych projektoch

Published

on

Reklama

Festival na trenčianskom letisku každoročne ponúka rôzne hudobné špeciality. Tento rok tam vzdajú poctu zosnulému prezidentovi Václavovi Havlovi, Branuško Jobus z Vrbového si plní ďalší veľký sen a Slobodná Európa po rokoch pokrstí nový album.

Poctu Havlovi naplánovali organizátori hneď na prvý deň festivalu. Už vo štvrtok 5. júla zahrá na Pohode jedna z najväčších postáv hudobnej histórie a Havlov osobný priateľ Lou Reed. Hudobník sa musel ospravedlniť z rozlúčky s prezidentom, ktorá sa uskutočnila koncom minulého roka v Prahe. Navštívi však trenčianske letisko, kde sa dobre cítil aj Havel. Predkapelou mu budú legendy českého udergroundu The Plastic People of The Universe. Niektorí členovia kapely už s Lou Reedom na jednom pódiu stáli, bolo to v roku 1998 v Bielom dome.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=jYLKwvGkRy0[/youtube]

Václav Havel nepriamo spojil aj ďalších dvoch hudobníkov. Na koncerte Drahý Václav, ktorý sa uskutočnil v Bratislave krátko po jeho smrti, si spolu prvýkrát v živote zahrali Branuško Jobus a Michael Kocáb. Líder Pražského výběru a Jobusov veľký vzor mal už minimálne raz prísť na Vrbovské vetry, ale plány mu pokazili jeho ministerské povinnosti. Michalovi Kaščákovi sa ich podarilo presvedčiť, aby svoj repertoár rozšírili a tak si Kocáb na Pohode zaspieva najväčšie hity svojej kapely s Karpatskými chrbátmi.

Reklama

A Pohoda ponúkne priestor aj ďalšej undergroundovej legende. Slobodná Európa plánuje na festivale pokrstiť nový album, ktorý zatiaľ nemá oficiálny názov. Pilotný singel však už rotuje v éteri Rádia_FM a pripravuje sa k nemu aj videoklip.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=A5Dmb26Nsbs[/youtube]

Text: M. Palkovič

Populárne články