Connect with us

Kultúra

Pohľady, ktoré bežne nevidíte

Published

on

Reklama

Fotograf Roman Tibenský žije v Piešťanoch o roku 1989. Rodáka z Detvy k nám priviedla láska. Má však ak inú lásku a tou sú motýle Slovenska, ktorých skúmaniu a foteniu sa venuje od 15-tich rokov. V polovici januára oslávil životné jubileum a pri tejto príležitosti sa rozhodol verejnosti predstaviť svoju „päťdesiatkovú“ kolekciu. V galérii Fontána tak do konca januára môžete obdivovať dve desiatky fotografií prekrásnych motýľov, ale aj množstvo fotografií, ktoré predstavujú prierez autorovou tvorbou.

DSC01865w[1]

Reklama

Výstavná „päťdesiatková“ kolekcia fotografií je z obdobia rokov 2006 až 2014 a pozostáva z dvoch častí. Tematickej, MOTÝLE SLOVENSKA II, ktorá je pokračovaním predchádzajúcich výstav. Dominantnú väčšinu, 15 fotografií, tvoria rôznym stupňom ohrozené, lokálne a vzácne druhy motýľov, s ktorými sa na Slovensku stretnete vzácne, iba v určitých regiónoch a na úzko vymedzených miestach, kde sa ešte vyskytujú. Na ďalších piatich fotografiách sú zobrazené rozšírené a hojné druhy, ktoré dotvárajú pestrosť a rozmanitosť slovenskej motýlej fauny.

Druhou časťou výstavy je VÝBER Z TVORBY, kde je 30 fotografií predstavujúcich prierez fotografických tém, ktorým sa autor v uplynulých rokoch venoval. Väčšina týchto fotografií prešla určitým hodnotením už v minulosti, v súťažiach, alebo redakciách a niektoré z nich boli vystavené, niektoré získali ocenenia iné boli zverejnené v médiach. Medzi prezentovanými fotografiami sú dominantné predovšetkým zábery z prírody zobrazujúce jedinečnosť okamžiku. Labute sú po motýľoch ďalšou srdcovou záležitosťou Romana Tibenského. Venoval im množstvo hodín, kým vytvoril kolekciu zachytávajúcu fázy ich života. Krásnym zobrazením jedinečnosti okamžiku je aj fotografia volavky s rybou v zobáku. Zo športových tém sa autor venuje predovšetkým nohejbalu a v poslednom období aj hokeju. Snaží sa fotograficky zaznamenať dôležité momenty športových zápolení, pričom okrem emócií je významným prvkom aj estetika a kompozícia. Pri fotografiách interiéru katedrály sa mu vďaka výbornému svetlu podarilo vytvoriť veľmi silné zábery. V kolekcii je taktiež niekoľko fotografií zachytávajúcich autorove svetelné experimenty.
Gratulujeme autorovi k jeho životnému jubileu, pri príležitosti ktorého vznikla táto výstava. Prajeme veľa dobrého svetla, aby nás svojich divákov, ale aj seba potešil mnohými ďalšími výbornými fotografiami…

Reklama

red, Foto: Vojtech Hank

Populárne články