Connect with us

Aktuality

Podľa majiteľa historickej zbierky bicyklov je hitom v Piešťanoch skladačka

Published

on

Reklama

V piešťanskej mestskej knižnici sú aktuálne prístupné dve zaujímavé výstavy o bicykloch. Môžete tu vidieť historické bicykle zo zbierok Petra Pavča z Dubovej pri Modre a fotografie z cykocesty Dušana Šeba a jeho kamarátov zo Slovenska do Pakistanu.

[singlepic id=20548 w=320 h=240 float=left]Z expozícii bicyklov, kde sa autor snažil k nim získať aj krátke zaujímavé príbehy, je najstarším vysoký bicykel z roku 1880. Raritou je drevený bicykel, ktorý vyrobil Matúš Povala z Pucova na Orave začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia. Z vhodných kusov dreva, opracovaných len nožom, vyhotovil rám, kormidlo, sedlo, blatníky, pedály a jednoduchými skrutkami všetko pospájal. Miestny pucovský kováč mu vyhotovil len ozubené prevodové koleso a hnaciu [singlepic id=20532 w=320 h=240 float=right]reťaz. Zaobstaral si rozšírené pneumatiky, dômyselným spôsobom si zostrojil voľnobežku na zadné koleso a hoci jednoduchú, ale predsa len spiatočnú brzdu. V letných mesiacoch 1922 na ňom absolvoval cestu do Prahy a späť, približne tisíc kilometrov a to bez najmenšej poruchy.

Reklama

Medzi exponátmi nájdete aj bicykel, na ktorom vyhral Jan Veselý Závod mieru v roku 1949, ale aj vysoký bicykel, ktorého majiteľom bol Piešťanec Vojtech Anderle.

Podľa slov Petra Pavča sa mu páči, že v Piešťanoch videl, že ľudia sa nevozia iba na moderných nových horských bicykloch, ale aj aj na starších poopravovaných bicykloch. Podľa jeho pozorovania sa mu zdá, že jednoznačným hitom je skladačka.

Reklama

S[singlepic id=20553 w=320 h=240 float=left]vet zo sedla bicykla je názov výstavy fotografií z cyklocesty po Ázii autora Dušana Šeba. Rodák z Dubnice nad Váhom je momentálne doktorandom na Geografickom ústave SAV v Bratislave. Zaoberá sa problematikou udržateľnosti rozvoja slovenského vidieka. Fotografie, ktoré vystavuje v piešťanskej knižnici vznikli počas jeho 4,5 mesačného putovania na bicykli zo Slovenska cez Maďarsko, Bulharsko, Turecko, Irán do Pakistanu, ktoré uskutočnil s kamarátmi Braňom Chrenkom a Jánom Valkovičom. V rámci výpravy chceli spoznať náboženstvá, kultúry a krásy i neduhy navštívených krajín.

Výstavy sú prístupné do 15. októbra.

[nggallery id=1124]

Autor: db Foto: Tomáš Hudcovič

REKLAMA

Populárne články