Connect with us

Kultúra

Počas Noci kostolov vytvoria okolo sv. Štefana živú reťaz

Published

on

Reklama

Živá reťaz okolo Kostola sv. Štefana, spomínanie na Winterovcov aj otvorenie inak neprístupnej renesančnej pamiatky v Lančári. To všetko čaká verejnosť počas Noci kostolov. Zapoja sa do nej desiatky chrámov po celom Slovensku, medzi nimi aj osem z nášho regiónu. 

[singlepic id=28987 w=320 h=240 float=left]Program bude 1. júna skutočne pestrý. Vo všetkých chrámoch sa začne desať minút pred 18.00 h vyznávaním zvonov a potrvá až do polnoci. Po prvýkrát sa k podujatiu pripojí aj piešťanský Evanjelický kostol, ktorý ponúkne piesne zborového spevokolu, prednášku o súčasnej teológii, prehliadku zborovej knižnice a koncert Spoločenstva evanjelickej mládeže.

Reklama

V Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie pripravili prednášky na témy ako osamelosť, viera a dôvera. Prezentovať budú aj dejiny kaplnky od čias Winterovcov až po súčasnosť. Prestávky medzi prednáškami spríjemnia spevy Taizé.

Kostol sv. Štefana chcú veriaci objímať. Podvečer pozvú všetkých okoloidúcich, aby sa do netradičnej akcie zapojili a vytvorili živú reťaz okolo chrámu. Nasledovať bude vystúpenie detí z Cirkevnej základnej školy sv. Márie Goretti, biblické tance aj spomínanie na Alexandra Šindelára a sv. Štefana, Uhorského kráľa.

Reklama

V Kostole sv. Cyrila a Metoda aj tento rok vsadili na hodinu otázok a odpovedí, ktorá mala vlani veľký úspech. Predstavia aj filiálky na Banke a v Kocuriciach, deti zabavia kvízom a na záver dostanú prítomní eucharistické požehnanie.

Z regiónu ponúka veľmi zaujímavý program Kostol sv. Michala Archanjela v Lančári. Vystavia v ňom detské výtvarné diela, o histórii a súčasnosti tejto kultúrnej pamiatky budú prednášať odborníci a nebude chýbať ani hudba a spev.

Viac informácií a podrobný program každého kostola nájdete na adrese: www.nockostolov.sk.

(mp)

Populárne články