Connect with us

Kultúra

PNky Cinema ponúkne komédie, aj jedného Allena

Published

on

Reklama

Tak ako po minulé ročníky, aj na jubilejnom desiatom festivale Cinematik, ktorý začína 10. septembra, si budú môcť návštevníci vychutnať scénu PNky Cinema pod holým nebom v piešťanskom amfiteátri. Do programu zaradil dramaturg Peter Konečný šesť komediálnych snímok, dve z európskej produkcie a nebude chýbať ani majster inteligentného humoru Woody Allen. PNky cinema by mali odštartovať bláznivou argentínskou komédiou Divoké historky (Relatos Salvajes) a na všetky filmy bude vstup voľný.

Yqmp.divoke_historky_pngDivoké historky (Relatos salvajes), Argentina / Španielsko, 2014, far., 122 min

Reklama

Scenár a réžia: Damián Szifron, kamera: Javier Julia, strih: Pablo Barbieri Carrera, Damián Szifron , hudba: Gustavo Santaolalla, hrajú: Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Oscar Martínez, Darío Grandinetti, Leonardo Sbaraglia a María Onetto a ďalší.

Každému raz rupnú nervy… alebo šesť divokých historiek, ktoré spája téma pomsty a drobných i väčších nespravodlivostí či krívd. Človek sa im nedokáže brániť, ak nechce prekročiť hranice zákona, či dobrých mravov. Ale čo je veľa, to je veľa.  Hrdinovia filmu sa v rôznych situáciách dostávajú do bodu, kedy im dochádza trpezlivosť. Rozhodnú sa vziať osud do vlastných rúk a s ľudskou malosťou, byrokraciou, či vypočítavosťou si to vybavia s intenzitou rozzúreného zvieraťa. Túto výnimočnú čiernu komédiu koprodukovali bratia Almodóvarovci a priniesli do kín film o tom, že nervy raz môžu rupnúť naozaj každému. Pocity hnevu sú v ňom vyobrazené univerzálne, rovnako ako uvoľňujúci účinok smiechu, ktorý sa dostaví pri každom zo šiestich prekvapivých rozuzlení. Bystro vystavaná spoločenská kritika, pri ktorej sa divák z chuti nasmeje, aj keď vie, že za všetkým predsa len stojí krutá pravda. V Divokých historkách sa stretávajú uznávaní herci, ktorí spolu doteraz na striebornom plátne spoločne neúčinkovali, herci z nezávislých filmov, alternatívneho divadla a televízie.

Reklama

Ocenenia: Cena divákov pre európsky film MFF San Sebastian; Cena divákov MFF Sarajevo; Cena divákov a cena pre najlepšiu herečku festival latinskoamerického filmu Biaritz; Cena divákov – festival filmov z Juhu – Oslo; 21 nominácií na argentínske národné filmové ceny; nominácia na Zlatú Palmu MFF Cannes 2014. (www.asfk.sk)

Z francúzskej produkcie pochádza ďalšia snímka:

Láska na prvý boj (Les Combattants) Komédia / Romantický / Dráma, Francúzsko, 2014, 98 min

Scenár: Thomas Cailley, Claude Le Pape, réžia: Thomas Cailley, kamera: David Cailley, hudba: Benoir Rault, Lionel Flairs, Philippe Deshaies, hrajú: Kevin Azaïs, Adèle Haenel, Antoine Laurent, Frédéric Pellegeay, Franc Bruneau, William Lebghil.

http://www.kamdomesta.sk/images/?type=eventbig&src=46249/images/kdm_002.jpgZdá sa, že Arnaud strávi pokojné leto v kruhu svojej rodiny, kolegov z práce a najbližších priateľov. Jedného dňa si však všimne krásnu, no drsnú Madeleine, stelesňujúcu čistú energiu a neustály pohyb, ktorá ho svojím nevhodným a niekedy násilným správaním záhadne priťahuje. Kým mierumilovný Arnaud berie veci tak, ako sú, naopak Madeleine neustále s niečím bojuje a prekonáva samu seba. Jej snom je podstúpiť armádny výcvik a Arnaud sa rozhodne ju v tom podporovať a chrániť, čím sa jeho stereotypný život prevráti hore nohami. Nič však nevyjde podľa ich plánu, pretože vzájomne nepatria do svojich rozdielnych svetov. Jediným východiskom je  vytvoriť si nový.

Cailleyho príbeh o láske a prežití, ale aj o ceste z reality do sveta snov a fantázie, očaril divákov i filmových kritikov na MFF v Cannes v roku 2014 a hneď po svojej medzinárodnej premiére získal Cenu FIPRESCI, Cenu Label Europa Cinemas, C.I.C.A.E. Award a hlavnú cenu SACD Prize v sekcii Directors‘ Fortnight. A okrem toho bol na prestížnom canneskom festivale nominovaný na Zlatú kameru a Queer Palm. (Film Europe)

„Punk´s not dead! Život stojí za to!” je mottom komédie švédskeho režiséra Lukasa Moodyssona.

My sme najlepší (Vi är bäst!) Švédsko, Dánsko, 2013, 102 min.

Scenár a réžia: Lukas Moodysson, kamera: Ulf Brantås, strih: Michal Leszczylowski, hudba: Marit Bergman, Rasmus Thord, hrajú: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Anna Rydgren, David Dencik

WATB-poster-A1-SKJeden z najvýraznejších švédskych režisérov, často označovaný aj za najroztomilejšieho filmového rebela, sa medzinárodne preslávil dvomi pôvabnými sociálnymi satirami Láska je láska (1998) a Spoločne (2000), ale aj tragickou drámou Lilja (2002) o bezradnosti dospievajúcej mládeže nechanej napospas krutým pravidlám modernej spoločnosti. V snímke My sme najlepší! sa opäť vracia k témam outsiderstva, rebélie i vzájomného medzigeneračného neporozumenia a vytvára vzletnú komediálnu drámu o nesmrteľnosti punku.

Dve 13-ročné dievčatá Bobo a Klara vyrastajú v Štokholme 80. rokov a cítia sa prehliadané vlastnými rodičmi. Sú osamelé, nahnevané, len tak sa potulujú po uliciach a rozhodnú sa založiť si punkovú kapelu, aj napriek tomu, že nevedia hrať na žiadnom hudobnom nástroji. V miestnom mládežníckom klube “vymlátia“ z nástrojov hroznú pieseň o hodinách telesnej výchovy a záchrane detí v Afrike, no stále to nie je ono. Keď sa však k nim pridá slušná a veriaca Hedvig s výnimočným hudobným talentom, ich kapela i hudba zrazu dáva zmysel. Konečne môžu s punkovými účesmi zvíťaziť nad sexistickými a nechutnými chlapcami, vyfintenými koketnými dievčatami a trápnymi rodičmi.

Zábavný a milý film o dospievaní a sile priateľstva získal viacero cien a nominácií na medzinárodných filmových festivaloch v Benátkach, Göteborgu, Philaddelphii, Tokiu či v Reykjavíku a v roku 2014 ho ocenili aj doma národnými švédskymi cenami Guldbagge za Najlepší make-up a Najlepšiu scénografiu. (Film Europe)

Program PNky Cinema doplní klasická romantika Woodyho Allena Kúzlo mesačného svitu (Magic in the Moonlight), zábavný „animák“ s príbehom najznámejšej hračky Lego príbeh (The Lego Movie) a ešte jedna americká snímka s názvom 50/50 – o tom, že nad rakovinou sa dá vyhrať iným spôsobom vnímania života.

-red-

Populárne články