Connect with us

Kultúra

Piešťany sa stali domovom rozprávok

Published

on

Reklama

Koncom mája sa Piešťany stali na štyri dni dejiskom šiesteho ročníka Rozhlasového festivalu Zázračný oriešoks podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe. V rámci neho boli prezentované rozhlasové rozprávkové hry a monologické rozprávky, ktoré vznikli počas posledných dvoch rokov, a ktoré majú svoju literárnu predlohu.

[singlepic id=289 w=320 h=240 float=left]Diela hodnotila odborná dospelá porota a detská porota zložená z čitateľov piešťanskej Mestskej knižnice. Program festivalu bol okrem odposluchov súťažných titulov doplnený o mnohé kultúrne podujatia prebiehajúce na území celého mesta. Princezné, škriatkovia a víly v podaní detí zo základných a materských škôl sa z dôvodu nepriaznivého počasia presunuli z ulíc mesta do KSC Fontána, kde bol festival otvorený. Oficiálny otvárací večer sa uskutočnil v budove Kursalonu. Pri tejto príležitosti bola odovzdaná slovenskej herečke Zuzane Krónerovej Cena Slovenského rozhlasu za výrazný vplyv v rozhlasovej dramatickej tvorbe pre deti.

Reklama

[singlepic id=318 w=320 h=240 float=left] Ďalšie dni prebiehali v Mestskej knižnici vernisáže výstav, divadielka a besedy, vždy spojené s tematikou alebo priamo počúvaním niektorej rozhlasovej rozprávky. Streda 26. mája podvečer patrila mladej ilustrátorke Martine Matlovičovej, ktorá bola i autorkou ceny a design manuálu Zázračného orieška. Vernisáž jej tvorby sa konala v hoteli Magnólia. Večer obohatila festival svojou návštevou speváčka Katarína Koščová so sestrou Veronikou Husovskou a jej manželom Martinom, ktorý spoločne predstavili svoje nové CD Uspávanky.

Už minulý – piaty ročník Rozhlasového festivalu Zázračný oriešok bol medzinárodný slovensko – český, a tak aj tento rok bolo štvrtkové dopoludnie venované prezentácii českých rozhlasových rozprávok a divadelnej dramatizácii diel K. J. Erbena a B. Němcovej.

Reklama

[singlepic id=383 w=320 h=240 float=left]Továreň na hry bol názov slávnostného ukončenia festivalu spojeného s vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien víťazom. Najúspešnejším autorom sa stal Ján Uličiansky. V kategórii rozhlasových rozprávok získal hlasy detskej aj odbornej poroty za dielo Štyria škriatkovia a víla. Jej dramaturgičkou bola Zuzana Grečnárová, režisérkou Táňa Tadlánková a nahrávku realizoval Peter Daniška. V kategórii monologických rozprávok bol znovu ocenený deťmi Ján Uličiansky, tentokrát za Rozprávku z knižnice. Jej režisérom bol Róbert Horňák a nahovorila ju Zuzana Krónerová. U dospelej poroty sa v tejto kategórii stali víťazom Pompomove rozprávky autora Istvána Csukása. Tie v preklade a rozhlasovej úprave Kvety Slobodníkovej a dramaturgii Beaty Panákovej naštudoval Peter Palík, technicky nahrávku realizoval Stanislav Kaclík a interpretoval Ľuboš Kostelný.

Autor: Petra Adamcová Foto: hug(o)photo

[nggallery id=9]

Populárne články