Connect with us

Kultúra

Piešťany cez víkend zažijú vítanie jari a pálenie Moreny

Published

on

Reklama

Folklórny súbor Žito chystá na nadchádzajúci víkend Vynášanie Moreny a vítanie jari, ľudová slávnosť sa bude celá odohrávať v centre mesta v nedeľu 9. apríla. Začiatok pestrého programu je naplánovaný o 15.00 hodine na Námestí slobody, odkiaľ folkloristi prenesú figurínu symbolizujúcu zimu ku Kolonádovému mostu a horiacu ju hodia do vôd Váhu. Tým podľa ľudových tradícií odprevadia zimné obdobie a privítajú jar, Nové leto následne prinesú k Zuckmann Ville, kde je naplánovaná veselica. Celé pásmo bude popretkávané tancom a spevom, ale aj hranými pasážami reprodukujúcimi život našich predkov.

Morena niesla v minulosti aj mená Morana, Muriena, Smrť, Hejhana, Kyselica, Kyseľ, Baba, Šmertka, Smrtka, Kaniža, Marmuriena, Barboriena a podľa výkladu tradícií to bola bohyňa smrti a zimy. Mala sestru, ktorá sa volala Živa, tá naopak symbolizovala jar a život. Ľudový rituál upálenia figuríny pochádza ešte z pohanských čias a napriek potláčaniu pretrval celé stáročia.

Reklama

Dvojica ruských jazykovedcov Viačeslav Ivanov a Vladimir Toporov predpokladajú, že jej meno pochádza z rovnakého slovného základu ako meno rímskeho boha vojny Marsa, pôvodne božstva poľnohospodárstva. Podľa ďalších teórií slovo Morena pochádza z rovnakého indoeurópskeho slovného základu ako latinské slovo mors (smrť) a ruské slovo mor (mor). Niektorí autori ju tiež prirovnávajú k Mare, zlému duchovi v germánskom a slovanskom folklóre, ktorého ľudia spájajú s nočnými morami a somnambulizmom.

Reklama

-lt/Zdroj: sk.wikipedia.org, slovenske-zvyky.webnode.sk/Foto: archív-

Populárne články