Connect with us

Kultúra

Piešťany budú po prvý raz hostiť Noc literatúry

Published

on

Reklama

Noc literatúry je celoeurópske podujatie určené širokej verejnosti, študentom, priaznivcom literatúry a kultúry. Organizujú ho České centrá v jednotlivých krajinách a Združenie kultúrnych inštitútov krajín EÚ. Tento rok sa po prvý raz uskutoční aj v Piešťanoch.

„Noc literatúry má za sebou už vyše 10 ročnú tradíciu. Všade sa koná vo vopred určený deň v čase od 17.00 do 22.00 h. Ide o jeden večer, kedy sa čítajú ukážky z vybraných kníh na netradičných miestach v danom meste. Myšlienkou je priniesť súčasnú literatúru medzi ľudí a zároveň ukázať mesto tak, ako ho bežne nepoznáme,“ informovali prostredníctvom facebooku organizátori podujatia.

Reklama

V Piešťanoch sa bude počas „prvého ročníka“ čítať na zaujímavých miestach v parku a okolí. Na každom stanovišti sa bude čítať ukážka z konkrétnej knihy iba raz vo vopred určenom čase, potom sa všetci účastníci presunú na ďalšie stanovište. Prechádzka za literatúrou sa skončí v Žiwelli na afterpárty, kde bude priestor na priateľský rozhovor. Na čítačky aj na afterpárty je vstup voľný.

Organizátori už na facebookovej stránke Noc literatúry Piešťany začali zverejňovať mená čítajúcich.

Reklama

Nočná výprava za literatúrou štartuje o 17:30 h pred zadným vchodom do Domu umenia. V zákulisí tejto kultúrnej ustanovizne sa začne, ako sa patrí – hymnou. A to rovno Hymnou demokratickej mládeže od Serhija Žadana v podaní herca Michala Nikodema.

Ukrajinský básnik a prozaik Serhij Žadan

Serhij Žadan je ukrajinský básnik a prozaik, píšuci „o rozporuplnej postsovietskej realite, v ktorej sa brutálna skutočnosť lyricky mieša s komickosťou postáv vydaných napospas zákonom prežitia v postsovietskej mestskej džungli. Hrdinami jeho textov sú ľudia z periférie spoločnosti, pozadie tvoria industriálne mestá východnej Ukrajiny,“ napísal o ňom prekladateľ Patrik Oriešek. Na Slovensku kniha vyjde začiatkom mája 2018.

Rakúska spisovateľka Zdenka Becker

Z Domu umenia účastníci prejdú mestským parkom na druhé stanovište – KSC Fontána. Herečka Zuzka Slámková bude čítať ukážku z najnovšej knihy rakúskej spisovateľky s československými koreňmi Zdenky Becker Samy. Príbeh Samyho, syna viedenského psychiatra a slovenskej matky, sa odohráva nedaľeko Bratislavy. Samyho život je poznačený jeho tmavšou pleťou a dramaticky sa mení vo chvíli, keď sa jeho priateľ z detstva Harry pridáva ku skupine skinheadov…

Herečka Zuzana Slámková

Noc literatúry Piešťany bude okolo 18.30 h pokračovať čítaním v podaní spisovateľa, hudobníka a moderátora Pištu Vandala, ktorý v príjemnej atmosfére dvora s lapidáriom Vily Dr. Lisku prečíta úryvok z prvotiny česko – amerického spisovateľa Jaroslava Kalfařa Kosmonaut z Čech.

Jakub Procházka tvorí jednočlennú posádku rakety so symbolickým názvom Jan Hus 1 a je vyslaný Českou republikou, aby preskúmal vzorky tajomného oblaku Chopra. Stane sa najslávnejším mužom na Zemi? Zvládne boj so silami vesmíru, vlastnou minulosťou a prítomnosťou, s neodbytnými myšlienkami, ktorého osamote prenasledujú?

Český literárny kritik Petr. A. Bílek o knihe napísal: „Nejvděčnější na Kosmonautovi z Čech je právě groteskní skloubení jednotlivých složek. Kalfař dokázal čtenáři poskládat na cestu románem řadu vibrujících či pikantních nápadů. Některé působí jak z hájemství seriálu Červený trpaslík, jiné spíš z Městečka Twin Peaks.“

Ďalšie diela a mená čítajúcich sa dozviete priebežne na stránke Noc literatúry Piešťany.

-red- Zdroj: Noc literatúry Piešťany

Populárne články