Connect with us

Kultúra

Piešťanský festival bude plný hviezd

Published

on

Reklama

Začiatok jubilejného 60. ročník Piešťanského festivalu oznámia slávnostné fanfáry na schodoch Domu umenia v mestskom parku už túto sobotu. Počas dvoch mesiacov pripravujú organizátori približne dve desiatky podujatí, venovaných najmä klasickej hudbe, na ktorých sa predstavia prakticky všetky významné slovenské telesá a hviezdni domáci interpreti, ako aj niekoľko zahraničných účastníkov. Okrem Domu umenia vystúpia tiež v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľov, v Thermia Palace, v Hudobnom pavilóne či v Kostole sv. Cyrila a Metoda. 

60PF_web-page-001

Reklama

Prvá časť festivalu bude patriť najvýznamnejším slovenským komorným telesám, dirigentom či sólistom ako sú napríklad Slovenská filharmónia s dirigentom Rastislavom Štúrom a klavíristom Mariánom Lapšanským, Slovenský filharmonický zbor, Slovenský komorný orchester, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s dirigentom Máriom Košíkom, Slovenský komorný orchester s huslistom Ewaldom Danelom, Moyzesovo kvarteto či Štátna opera Banská Bystrica, ktorá uvedie Hrnčiarsky bál Gejzu Dusíka (15. júna), ďalej Collegium Wartberg s huslistom Daliborom Karvayom či Voci Allegre – Komorný spevácky zbor so sopranistkou Zuzanou Šebestovou. Ako choreograf Baletu Národného divadla Brno sa predstaví Mário Radačovský. Nasleduje Janáčkov komorný orchester s huslistami Jakubom Černohorským a Josefom Špačkom.  Začiatkom júla vystúpi v Dome umenia aj Štátny komorný orchester Žilina pod vedením Olivera Dohnányho, so sólistom Petrom Michalicom (husle).

Mestský Hudobný pavilón privíta v sobotu 27. júna  Detský spevácky zbor Chanticleer (USA)
s dirigentkou Sarah Carr. V repertoári má toto americké teleso okrem iného aj ľudové piesne a spirituály. Cyrilo – Metodské muzicírovanie, ktoré sa uskutoční pri príležitosti výročia sv.Cyrila a Metoda v kostole, nesúcom jeho názov, uvedie Komorné trio so sólistami Jankou Hokina, Štefan Orviským a Petrom Hochelom v nedeľu 5. júla.

Reklama

Pravidelnou súčasťou festivalu sú aj Majstrovské spevácke kurzy Petra Dvorského, ktoré sa konajú už po deviaty krát v Kongresovom centre Slovenských liečebných kúpeľov, kde sa frekventanti kurzov predstavia tromi individuálnymi a záverečným koncertom (9. – 16.7.).  V sále na Kúpeľnom ostrove vystúpi tiež ďalší zo zahraničných účastníkov, teleso z Veľkej Británie – Lincolnshire Youth Symphony Orchesta pod vedením Nigela Morleyho. Miestom účinkovania štvorice mladých, no už renomovaných slovenských umelcov Mucha Quartet bude Thermia Palace. Záverečný koncert 60. Piešťanského festivalu sa uskutoční opäť v Kongresovom centre a ponesie sa v jazzovom duchu – jubilejné podujatie ukončia 26. júla Bratislava Hot Serenaders.

Pre všetkých milovníkov kultúry pripravil Dom umenia aj možnosť kúpy abonentiek: Abonentky na desať či päť koncertov ponúka Piešťanský festival.

PR

 

Populárne články