Connect with us

Kultúra

Pestrý týždeň v Dome umenia

Published

on

Reklama

V Dome umenia si tento týždeň uctia Vojtecha Haringa, otvoria výstavu talianskej fotografky a pozývajú aj na koncert Mariána a Martina Geišbergovcov.

geis

Reklama

Galéria Domu umenia bude od utorka 4. februára hostiť diela z XVII. ročníka medzinárodnej výstavy kresleného humoru a satiry Novomestský osteň. Podujatie je venované pamiatke Vojtecha Haringa, piešťanského psychológa a karikaturistu, ktorý zomrel v januári. Vernisáž sa začína o 17.00 h.

O deň neskôr, v stredu 5. februára v rovnakom čase, otvoria v Dome umenia výstavu talianskej fotografky Lucie Gardin, ktorá sa preslávila portrétmi významných hercov, spisovateľov a umelcov.

Reklama

Ludia Gardin sa narodila v Bratislave, v slovensko – talianskej rodine. Od roku 1989 sa naplno venuje fotografovaniu. Jej fotografie boli publikované vo významných talianskych i zahraničných mesačníkoch a týždenníkoch, ako Venerdi di Repubblica, Vanity Fair, Time, Playboy, Grazia, Vogue a v ďaľších. Lucia Gardin získala početné ocenenia v Taliansku aj v zahraničí, medzi nimi v roku 2009 prvú cenu za portrétovú fotografiu na 6. ročníku významnej súťaže Venice Movie Stars-Jaeger-Le Coultre Award. Žije a tvorí medzi Rímom a Bratislavou.

V rovnaký deň o 19.00 h sa v Malej sále Domu umenia predstavia Marián a Martin Geišbergovci – otec a syn, pesničkári dvoch generácií, dve výrazné osobnosti slovenskej folkovej scény. Herca a spisovateľa Mariána Geišberga netreba asi nikomu predstavovať – jeho pesničkárstvo, v ktorom sa expresívny divadelný prejav prelína s hudobnou zložkou, je rovnako nezameniteľné ako jeho herectvo. Martin Geišberg je predstaviteľom mladšej pesničkárskej generácie, ktorá už kombinuje tradičné akustické nástroje s elektronickými „krabičkami“.

(red)

Populárne články