Connect with us

Kultúra

Park Foto bolo rekordné

Published

on

Reklama

Hoci to deň pre termínom konania 13. ročníka Park Foto vyzeralo s počasím nedobre, meteorológom predpoveď napokon vyšla. Ráno síce ešte pršalo, okolo desiatej však vykuklo slniečko, ktoré napokon prilákalo do piešťanského parku 90 vystavujúcich autorov. Tí priniesli celkovo 1275 fotografií, ktoré potešili oči návštevníkov a vytvorili tak ustanovujúci rekord „Najvyšší počet fotografií vystavených pod holým nebom na Slovensku“, ktorý bude zapísaný do Slovenskej knihy rekordov.

Vystavujúcich ocenili diváci pripnutím štipca na fotografiu, ktorá sa im najviac páčila, ale naj fotografie vyberala tiež odborná porota. Tá bola po prvý raz medzinárodná, keď Martina Ježíka a Jozefa Kepperta doplnil Béla Szabó z Maďarska, odkiaľ nápad usporadúvať Park Foto priniesli členovia Piešťanského fotoklubu.

Reklama

Aj napriek vysokému počtu vystavených fotografií sa neznížila úroveň prezentovaných fotografií, čo potvrdili aj členovia poroty, ktorí mali vo viacerých prípadoch naozaj ťažké rozhodovanie. Medzi dospelými napokon na prvé miesto získal Matej Krajčír, druhý bol Emil Štefanka a tretí Andrej Hrušovský. Detskú kategóriu ovládli dievčatá. Prvá skončila Monika Švelková, druhá Katarína Špániková a tretia Viktória Dimitrovová.

Diváci odovzdali najviac štipcov fotografiám Eudarda Čupku. Druhé miesto za priazeň návštevníkov si odniesol Štefan Kučkovský a tretie Matej Ondreička. Cenu Victoria Regia za najlepšiu fotografiu kvetín vybrala odborná porota Eva Stručková – riaditeľka SOŠ záhradníckej a Dagmar Ondková kurátorka Magna Gallery, keď vyhlásili dvoch víťazov Františka Debreho a Eduarda Čupku.

Reklama


Organizátori tento rok rozšírili priestor na vystavovanie fotografií, ktorý bol ukončený kolekciou fotografií členov fotoklubu z rôznych kútov sveta pri kruhovej fontáne. Vzhľadom na prvotnú nepriazeň počasia sa podľa organizátorov celé podujatie vydarilo a budú sa usilovať o zachovanie úrovne aj v ďalších ročníkoch.

Text a foto: -th-

Populárne články