Connect with us

Kultúra

Ozveny festivalu Jeden svet ponúknu jedinečné dokumenty

Published

on

Reklama

Komunitné centrum ŽiWell bude na prelome januára a februára dejiskom ďalšieho ročníka Ozvien festivalu Jeden svet. Hlavný festival sa konal v Bratislave v októbri a podtitulom 18. ročníka bolo hľadanie dôvery. Projekcie v Piešťanoch sú naplánované v termínoch 28. januára a 4. februára, návštevníci podujatia si budú môcť pozrieť dohromady šesť dokumentárnych filmov, z domácej produkcie i z Čiech, Fínska a Ameriky. Medzi spracovanými témami bude napríklad životné prostredie, globálne otepľovanie, xenofóbia, ale aj migračná kríza a pôrodníctvo na Slovensku.

32 utajovaných strán – správa z pekla
32 Secret Pages – A Report from Hell / Ján Novák / ČR, Slovensko / 2015 / 62 min. / české znenie
Námetom filmu je útek z vyhladzovacieho tábora, ku ktorému došlo v apríli 1944. Správa, ktorú po ňom pripravili dvaja slovenskí židia Rudolf Vrba a Alfred Wetzler, ktorým sa podarilo utiecť z koncentráku, nenašla u spojencov odozvu a masové vraždenie pokračovalo. Ich informácie pritom mohli prispieť napríklad k zastaveniu deportácií židov z Maďarska. Utečenci sa po troch týždňoch útrap dostali až do židovskej obce v Žiline. Tam ich však čakal šok – neverili im. Nakoniec Vrba a Wetzler spísali 32-stranovú správu, ktorá sa dostala na pápežov stôl vo Vatikáne, k americkému prezidentovi Rooseveltovi, britskému premiérovi Churchillovi, aj do médií.

Reklama

V máji toho roku o dianí v Osvienčime informovala britská BBC, neskôr v júni aj New York Times. No prišiel ďalší šok – nič sa nestalo. Spojenci nepodnikli nič, aby deportácie zastavili. Tu sa však príbeh utečencov nekončí, naopak, prechádza do ďalšieho dejstva, ktorému sa začalo hovoriť „spiknutie ticha“.  Aj s dôsledkami vtedajšej politiky, ktoré presahujú cez súčasnosť do budúcnosti vo forme popierania holokaustu…

Je s nami koniec?
Before the Flood / Fisher Stevens / USA / 2017 / 93 min.Ak by ste mohli odhaliť skutočnú pravdu o hrozbách glogálneho otepľovania, chceli by ste ju poznať? Film z dielne National Geographic a režiséra Fishera Stevensa Je s nami koniec? predstavuje Leonarda DiCapria ako veľvyslanca dobrej vôle Organizácie Spojených národov. Spolu so skupinou vedcov cestuje naprieč kontinentmi a odhaľuje klimatickú zmenu z prvej ruky. Stretáva sa s politikmi bojujúcimi proti nečinnosti a odhaľuje dezinformačné kampane, vykalkulované za účelom zmiasť verejnosť a potlačiť jej záujem o urgentnosť klimatickej zmeny. V rastúcom príleve katastrofických noviniek hľadá DiCaprio zvyšky nádeje.

Reklama

FC Roma
FC Roma / Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová / Česká republika / 2016 / 75 min.

Minulú sezónu nastúpil do najnižšej českej futbalovej súťaže nový tím. FC Roma je děčínsky klub zložený prevažne z rómskych hráčov. Tréner klubu hovorieva: “Keď niekoho nemám rád, tak ho chcem poraziť”. Súperi to ale vidia inak a väčšina z nich klub bojkotuje. Pre FC Roma sa začína trochu zvláštna sezóna. Či sa zápas reálne odohrá, nie je nikdy vopred jasné a klub vyhráva väčšinu zápasov kontumačne. Kluboví hráči aj napriek tomu nestrácajú zmysel pre humor a bojujú tak na ihrisku, ako aj mimo neho. Niekedy je to ale ťažšie, než si predstavovali: strácajú sa im lopty, hráči holdujú marihuane, fanúšikovia na nich pokrikujú, aby šli radšej do práce. Napriek tomu klub v tabuľke stúpa a snaží sa postúpiť do vyššej ligy. Podarí sa im ukázať, že nie sú agresívni bitkári, ale chcú si len zahrať futbal?

Medzi nami
Before I Met You / Zuzana Limová / Slovensko, Taliansko / 2016 / 67 min.

Vraj je to najšťastnejší deň v živote ženy. V slovenských nemocniciach sa však radostné očakávania môžu poľahky premeniť na nočnú moru. Dokumentárny film Medzi Nami odkrýva svet za zatvorenými dverami pôrodníc, kam je zvyčajne dovolené vstúpiť len budúcim mamičkám. Dlhoočakávaný dokument, proti ktorému sa postavili mnohí odporcovia z radov pôrodníkov, bude mať na festivale slovenskú premiéru, aby tak otvoril diskusiu o živej téme slovenského pôrodníctva aj zdravotníctva ako takého.

Nesmrteľný les
The Immortal Forest / Erik Baláž / Slovensko / 2017 / 52 min.

Za posledných niekoľko tisícročí sa európska krajina zmenila viac, ako si dokážeme predstaviť. Vysušili sme mokrade, zregulovali rieky, vyrúbali alebo premenili lesy, vyhubili veľké zvieratá. A predsa existuje jedno miesto, ktoré sa takmer nemení. Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les. Jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich večným sprievodcom medveď.

Život medveďov je tu tesne spojený so životom stromov a celého pralesa. Ten im poskytuje útočisko pred človekom a všetko, čo k životu potrebujú. V polome nájdu lesné plody a hmyz, v strmom žľabe ulovia jeleňa a za limbovými orieškami sa šplhajú do korún majestátnych stromov. Je to prírodný raj. Rozmanitý, nebezpečný, no zároveň krehký a divoký svet, ktorý sa stále riadi zákonmi prírody a nie človeka. A sú to práve prirodzené, nikým neriadené procesy, ktoré zabezpečujú pokračovanie evolúcie a prastarému limbovému lesu jeho nesmrteľnosť.

Bod varu
Boiling Point / Elina Hirvonen / Fínsko / 2017 / 90 min.Vzduchom lietajú nadávky a slogany. „Divochov a monštrá vo Fínsku nechceme.“ „Rasisti, vypadnite.“ „Boh dal každému národu vlastné miesto na Zemi.“ Demonštrácie, potýčky, happeningy. Dlhoroční známi sa v saune hádajú o pomoci utečencom. Mladé moslimky sa boja chodiť po meste samé. Nacionalista neverí médiám a zakladá vlastný spravodajský web. Dokument mozaikovitou formou ukazuje fragmentovanú fínsku spoločnosť a vzostup nacionalizmu a neonacizmu. Nedôveru voči médiám, vláde, EÚ a nemeckej kancelárke Merkelovej vo Fínsku sprevádza rovnaká rétorika, aká sa udomácňuje aj v slovenskom prostredí.

-inf/Zdroj a foto: Jeden svet, produkcia jednotlivých filmov-

Populárne články