Connect with us

Kultúra

Otvorenie obnovených priestorov jedálne Arcibiskupského úradu

Published

on

Reklama

Trnavská arcidiecéza pozýva do obnovených priestorov šľachtického konviktu, bývalej jedálne Arcibiskupského úradu, ktorú v piatok 17. februára trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák, CSsR. požehná a slávnostne otvorí pre verejnosť. Nová reštaurácia Galéria ponúkne gurmánske zážitky, ale i stretnutia pri hudbe, či odborné prednášky z oblasti umenia v nezameniteľnom prostredí dýchajúcom históriou a hlbokou spiritualitou. Reštaurácia Galéria bude ponúkať jedlá z čerstvých surovín, v ponuke budú aj typické jedlá z Trnavy a okolia.

Reštaurácia Galéria sa nachádza v priestoroch budovy šľachtického konviktu, ktorý bol postavený za vlády cisárovnej Márie Terézie v neskorobarokovom slohu. Od roku 1777, kedy sa Trnavská univerzita odsťahovala do Budína, slúžila budova šľachtického konviktu Katolíckej cirkvi. Počas socializmu boli priestory využívané ako kasáreň a zdevastované. V roku 1991 bola budova vrátená Trnavskej arcidiecéze, ktorá uskutočnila jej rekonštrukciu a presťahovala sem opäť Arcibiskupský úrad.

Reklama

Sprístupnenie priestorov, kde sa v minulosti stravovali šľachtici v konvikte, je po otvorení galérie ďalším krokom na ceste k otvoreniu Trnavskej arcidiecézy voči verejnosti a zdieľania duchovného i materiálneho bohatstva a krásy. Trnavský arcibiskup má záujem podeliť sa o priestory bývalého šľachtického konviktu i priľahlého pozemku s Trnavčanmi i návštevníkmi mesta. Trnavská arcidiecéza v blízkej budúcnosti upraví a sprístupní i priestory dvora Arcibiskupského úradu. Róbert Bezák priblížil už v decembri tieto zámery na stretnutí s novinármi: „Urobíme tam kúsok peknej zelene a sprístupníme ju Trnavčanom i návštevníkom mesta. Dovedna s výstavnou sieňou a gastronomickým zariadením ponúkneme miesto na oddýchnutie si, posedenie, na rozhovory. Veľmi sa na to tešíme a zároveň všetkých pozývame.“

Slávnostné otvorenie obnovených priestorov jedálne Arcibiskupského úradu sa uskutoční po vernisáži už avizovanej výstavy liturgických odevov v piatok 17. februára o 16.00. Výstava bude otvorená od soboty 18. februára do 15. apríla 2012 každý deň okrem pondelka od 11.00 do 18.00 h. Reštaurácia Galéria bude pre verejnosť otvorená od pondelka 20. februára, v pondelok od 11.00 do 14.00 hod, od utorka do soboty od 11.00 do 22.00 hod, v nedeľu bude zatvorená. Galéria i reštaurácia sídlia v budove Arcibiskupského úradu, Jána Hollého 10, vchod z Ulice M. Sch. Trnavského v Trnave.

Reklama

Text: tlačová správa

Populárne články