Connect with us

Kultúra

Otvorenie fotografickej výstavy o živote Mariána Vargu obohatí koncert

Published

on

Reklama

Marián Varga je známy nielen ako člen skupiny Prúdy, či zoskupenia Collegium Musicum, ale najmä pre jeho obrovskú vášeň v interpretácii a komponovaní hudby. Komunitné centrum ŽiWell chystá vo štvrtok 16. novembra otvorenie výstavy fotografa Petra Procházku Stanleyho, ktorá ponúkne jedinečný pohľad na život legendárneho slovenského hudobníka. Niektoré fotky sú už známe, iné uvidíte prvýkrát, pretože autor po rokoch objavil škatuľu negatívov v rodičovskom byte. Jedným z najväčších unikátov sú zábery z fotografovania obalu legendárneho albumu Prúdov Zvoňte, zvonky, ktorý vyšiel v roku 1969. Vernisáž je na pláne o 18.00 hodine za účasti autora, po besede je na pláne koncert nemeckého multiinštrumentalistu Andrého Kellenbergera a saxofonistu Berca Viťázka.

Reklama

„Mariánov život som mapoval striedavo od 1968 roku až do súčasnosti. Bol aj starostlivý a až teraz mi dochádza, že niektoré moje prelomové fotografie vznikli vďaka jemu, jeho trpezlivosti a aj ochoty spolupracovať. Napríklad na odfotenie študentov, ktorí na Prvého mája 1969 si niesli vlastné potréty, mi bez problémov požičal fotoaparát Exaktu Mariánov otec. Ja som si stále myslel, že to bolo samozrejmé, ale na tú dobu to bol kvalitný fotoaparát. Táto „samozrejmosť“ ma neopúšťala po celý život a keď som ho poprosil či by mi nepokrstil knihu fotografií o vysokolškolskom klube „V KLUB“ aj spolu s Kornelom Főldvárim, tak tiež bez problémov sa stal krstným otcom. Teraz, keď pozerám tie fotografie z krstu, tak mi chodí mráz po chrbte, že mi ju prišli pokrstiť,“ hovorí o tom ako vznikali fotografie autor.

Marián Varga pre Petra Procházku Stanleyho bol, je a aj ostane logom kvality, čestnosti, férovosti. Hudbu, ktorú hral fascinujúco až mrazivo, vášnivo a nezabudnuteľne, je hymnou celej generácie. Bola ódou na radosť a smútok zároveň. Koncert nemeckého klavíristu a multiinštrumentalistu Andého Kellenberga, ktorý vo svojich dielach prešiel od elektronickej hudby až k ambientnému zvuku začne v ŽiWlli o 20.00 hodine, spoločnosť mu bude robiť spoločnosť slovenský saxofonista Berco Viťázek.

Reklama

-lt/Zdroj: Komunitné centrum ŽiWell, Peter Prochádzka Stanley, citylife.sk/Titulna fotografia: Peter Prochádzka Stanley, citylife.sk-

Populárne články