Connect with us

Kultúra

Otec Járu Cimrmana, oscarový Svěrák, získa Hercovu misiu

Published

on

Reklama

Filmy, v ktorých hrá aj tie, ktoré napísal, sa stali kultovými. Vytvoril legendárneho českého „hrdinu“ Járu Cimrmana. Pre Česko po desaťročiach priniesol z Hollywoodu Oscara. A v celonárodnej ankete Najväčší Čech sa dostal na popredné miesto. Na 19. ročníku Art Film Festu si Zdeněk Svěrák osobne prevezme ocenenie Hercova misia a vlastnoručne pripevní mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Jeden z najpopulárnejších českých hercov a jeden z najtalentovanejších českých scenáristov sa narodil 28. 3. 1936 v Prahe. Pôvodne bol učiteľom českého jazyka, pôsobil aj ako rozhlasový redaktor. K dramatickému umeniu sa dostal ako spoluzakladateľ dnes už kultového Divadla Járy Cimrmana. V roku 1967 aj spolu s Ladislavom Smoljakom položili „základné kamene“ a vymysleli najväčšieho neexistujúceho českého hrdinu, ktorý žne u publika úspech a už vyše štyri desaťročia vypredáva DJC. „Humor je kvalita, ktorú český národ má a tým rieši svoje komplexy, svoje nešťastia, svoju bezmocnosť. Mnoho ráz ho zachránil, a preto by sme si ho mali vážiť,“ myslí si Svěrák.

Reklama

Od divadla sa plynulou cestou dostal k filmu. Od začiatku 70. rokov sám a aj so Smoljakom písal námety a scenáre k dnes už kultovým snímkam. Cimrmana previedli na plátno napríklad vo filme Jára Cimrman ležící, spíci. Svěrák sa podpísal aj pod filmy ako napríklad Marečku, podejte mi pero, Vrchní, prchni, Báječní muži s klikou. Spolu s Jiřím Menzlom získali za film Vesničko má, středisková prvú nomináciu na Oscara pre Česko po takmer dvoch desaťročiach.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6RzzVnSzdRo[/youtube]

Reklama

Ale až filmy „svěrákovského tandemu“ – otca Zdeňka Svěráka a syna Jana priniesli najväčšie ocenenia. Pre celovečerný debut svojho syna napísal Zdeněk Svěrák scenár k filmu Obecná škola, vďaka ktorému sa vrátil do spomienok na vlastné detstvo i učiteľské roky a schuti si v ňom zahral hlavnú postavu. Film bol v roku 1991 nominovaný na Oscara v kategóriii najlepší zahraničný film. Na zlatú sošku si však otec a syn museli ešte chvíľu počkať. Napokon Oscara získali za film Kolja v roku 1997. A to nebola jediná svetová cena za snímku, v ktorej Zdeněk Svěrák stvárnil aj hlavnú úlohu. Film získal aj Zlatý glóbus.

„Bola to radosť kondenzovaná do jedného okamihu. Taký pocit mal podľa mňa Emil Zátopek, keď dobehol maratón. Pretože to, čo sme okolo nášho filmu robili, bolo niečo ako maratón,“ povedal po Oscaroch Svěrák. „No ale ten Oscar je pravdaže cenný, ale je to jednorázová vec, ktorá se dostáva väčšinou len raz za život. Tá radosť z neho je velikánska, ale Cimrmana ja mám radosť trvalejšiu a väčšiu,“ povedal v jednom z rozhovorov.

So synom vytvorili aj oceňované filmy Tmavomodrý svět a Vratné láhve.

Zdeněk Svěrák si tento rok prevzal Cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii – Českého leva.

Autor: TS Arfilm

Populárne články