Connect with us

Kultúra

Otec a syn Filanovci prezentujú Cestu okolo seba

Published

on

Reklama

Napriek názvu výstavy pozývajú divákov prostredníctvom fotografií na rozmanité miesta po celej zemeguli. Spoločnú výstavu otvorili Boris a Oliver Filanovci 15. marca v Mestskej knižnici.

[singlepic id=40638 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Súbor čiernobielych aj farebných snímok dostal názov Cesta okolo seba. Ich spoločnou témou je cestovanie. „Náš prístup je trochu odlišný. Otec je fotograf-rozprávač. Odkedy si pamätám, cestoval a prinášal zaujímavé fotky, ktoré boli publikované vždy len knihách. Ja viac inklinujem k čisto fotografickej tvorbe. Preto som si povedal, že môžeme spojiť tieto dva prístupy,“ povedal o výstave Oliver Filan.

Svoje fotografie už prezentovali vo viacerých slovenských mestách. Momentky staršieho z Filanovcov obsahujú aj texty, ktoré diváka uvádzajú do deja. Mladší sa vyjadruje pomocou obrazov.

Reklama

„Nie je vylúčené, že som dnes prichádzal do Piešťan tisíci raz. Prvýkrát som tu bol ako dvojročný a odvtedy to tu je moje najbližšie mesto,“ povedal Boris Filan a dodal, že jeho predkovia pochádzajú z okolia Piešťan.

K fotografovaniu ho podľa jeho slov priviedol starý otec, vtedy bol ešte fotoaparát vzácnosťou. „Dnes je svet zvláštny. Na ostrove pri kambodžských hraniciach som sa vybral do džungle. Sedeli tam domorodkyňe a jedna z nich vytiahla z pod šiat foťák a odfotila si ma,“ porozprával na vernisáži jeden zo svojich cestovateľských zážitkov Boris Filan.

O tom ako sa cez hľadáčik fotoaparátu pozerajú na svet otec a syn Filanovci sa môžete v Mestskej knižnici presvedčiť do 13. apríla.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=6zYYZpXNKFM[/youtube]

[nggallery id=2185]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články