Connect with us

Kultúra

Organové koncerty pokračujú v novej sále a na rekonštruovanom organe

Published

on

Reklama

Organové dni v Piešťanoch 2015  pokračujú koncertmi vo vynovenej sále Domu umenia v Piešťanoch. Okrem bohatej filmovej ponuky, ktorá štartuje už od pondelka, si budete môcť vo štvrtok 27. augusta užiť prvé vystúpenie zahraničnej hviezdy organových dní Ursuly Grahm.

Poľská rodáčka, žijúca vo Švédsku sa predstaví v programe aj na novozrekonštuovanom organe.

Reklama

 

Štvrtok 27. 8. 2015 o 19.00 hodine  – ORGANOVÝ KONCERT – URSULA GRAHM (Švédsko)

Reklama

Program:  J.S. Bach – C. Franck – L. Vierne – M. Duruflé

Ursula Grahm sa narodila vo Varšave. Na klavíri začala hrať ako 6-ročná. Neskôr začala študovať hru na organe na Štátnej hudobnej škole a pokračovala na Hudobnej akadémii Frederyka Chopina vo Varšave. Zúčastnila sa mnohých majstrovských kurzov, napríklad u prof. Johanna Ernst Köhlera (Bachové organové dielo) vo Weimare, u prof. Floora Petersa v Holadnsku, u prof. Wernera Jakoba (organové dielo Maxa Regera), vo Francúzsku u prof. Daniela Rotha a u Luigiho Tagliaviniho v Taliansku. Od roku 1970 žije vo Švédsku. Ako koncertná organistka sa predstavila v mnohých krajinách Európy a USA. Pôsobila ako členka predstavenstva Švédskej organovej spoločnosti. V roku 1985 obdržala cenu za kultúru mesta Malmö a v roku 1993 štipendijum mesta Eslöv. Jej repertoár obsahuje diela J. S. Bacha, Maxa Regera, C.Saint-Saënsa, C. Francka, Heinz-Bernhard Orlinského ako a ďalších romantických a súčasných skladateľov. Pravidelne koncertuje na najväčšom švédskom chrámovom organe v katedrále mesta Lund.

Okrem toho pozýva Dom umenia aj na dve umelecké výstavy. Vo štvrtok 3.9. o 17.30 hodine sa koná vernisáž výstavy obrazov a šperkov piatich výtvarníkov – pod názvom ODKAZY.

Zobrazuje sa Pozvánka.jpg

O deň neskôr v piatok 4.9. o 17.30 hodine otvorí piešťanský kultúrny stánok slávnostnou vernisážou aj výstavu akademického maliara Milana Herényiho pod názvom OBRAZY – maľba, pastel.

pozvanka piestanySúčasťou vernisáže je i pozvanie na ďalší Organový koncert do Veľkej sály o 19.oo hodine – TOMÁŠ MIHÁLIK ( Slovensko). 

Piestany 2015-inf-, foto:

 

 

 

Populárne články