Connect with us

Aktuality

Organizátori Cinematiku predstavili svoje filmové tipy

Published

on

Reklama

Na 10. ročníku Cinematiku, čaká na divákov dohromady 162 projekcií, 77 dlhometrážnych a 85 krátkometrážnych filmov. Pri takomto počte môže byť ťažké sa rozhodnúť, ktorú projekciu si vybrať. Ak potrebujete poradiť, nižšie nájdete tipy priamo od programového tímu festivalu.

vzdialenost

Reklama

Peter Konečný

Hlupák; r. Jurij Bykov
Absolútne dychberúca nočná jazda korupčnou prehnitosťou nielen ruskej spoločnosti
Realita; r. Quentin Dupieux
Najzvláštnejší film festivalu, ktorý treba určite vidieť…
Čistič; r. Peter Bebjak
Film, ktorý vás presvedčí, že slovenská kinematografia vie ponúknuť aj žanrové prekvapenie
Skrytá vada; r. Paul Thomas Anderson
P. T. Anderson znova dokázal, že patrí k najmenej predvídateľným americkým režisérom
Malý Quiquin; r. Bruno Dumont
Žijeme dobu seriálov, ale tento vám ponúkne niečo, o čom ste doteraz ani len netušili :)

Reklama

Tomáš Hudák

Guľka v hlave; r. Jaime Rosales
Najradikálnejší film Jaime Rosalesa, no zároveň čistá esencia jeho tvorby. Z diaľky sledujeme človeka a jeho všedný život, ktorý však smeruje k radikálnemu činu. Sme pozorovatelia, voyeuri, polícia. Jednoduchý film, ktorý je zároveň výzvou a ktorý diváka núti premýšľať živote, spoločnosti, vzťahoch a kinematografii.
Vreckár; r. Robert Bresson
Mám pocit, že Robert Bresson u nás ostáva nedocenený. Jeho asi najznámejší film Vreckár je čistota, minimalizmus, tlmenosť, jednoduchosť, dokonalosť.
Dlhá cesta domov; r. Sergi Pérez
Málokedy narazíte na takýto debut. Hlboký ponor do psychiky človeka, keď banálna udalosť spustí pád hlavného hrdinu. Traumy a konflikty, ktoré v sebe dlho tlmil, sa vynárajú a postupne ho rozkladajú.
Príbeh mojej smrti; r. Albert Serra
Pretože Cassanova sa stretne s Drakulom.
Realita; r. Quentin Dupieux
Absurdné filmy Quentina Dupieuxa nie sú iba vtipné. To, čo z Dupieuxa (a.k.a. Mr. Oizo) robí génia našej doby a čo ho odlišuje od iných, je filmovosť a reflexia filmovosti. Tak ako film prechádza rôznymi vrstvami reálneho, nereálneho a surreálneho, tak Dupieux mieša roviny komédie, podvratnosti a autoreflexie.
raňajky v Klube ŽiWell
Ako za starých čias, keď som ráno vstal a pozeral rozprávky. Teraz navyše dokážem oceniť ich filmový jazyk.

Rastislav Steranka

Homár; r. Yorgos Lanthimos
Anglicky hovoriaci debut Yorgosa Lanthimosa, predstaviteľa tzv. divnej vlny gréckej kinematografie. Čiernohumorná satira medziľudských vzťahov v dnešnej spoločnosti zasadená do blízkej budúcnosti.
Soľ zeme; Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Dokumentárny film Wima Wendersa o brazílskom fotografovi Sebastiãovi Salgadovi, pocta veľkého režiséra veľkému fotografovi, jeho životu a dielu.
REC, REC2 a REC 4: APOKALYPSA; r. Jaume Balagueró, Paco Plaza
Celonočná projekcia od súmraku do úsvitu. Niet lepší spôsob ako stráviť noc ako v spoločnosti sympatickej TV reportérky Ángely Vidal a hordy besniacich infikovaných nemŕtvych a spoznať čo je to ozajstný strach.
Posledné dni; r. David Pastor, Àlex Pastor
Temná vízia post apokalyptickej Barcelony od bratov Pastorovcov. Cesta mestom po kolapse civilizácie, na ktorej konci sa predsa len môže zjaviť záblesk nádeje pre ľudstvo. A možnože ani nie…

-lt/zdroj: www.cinematik.sk

Populárne články