Connect with us

Kultúra

Ochotníci sa z Piešťan vytratili

Published

on

Reklama

V rámci Slávností fotografie otvorili 7. decembra vo foyer kina Fontána výstavu mapujúcu dejiny ochotníckeho divadla v Piešťanoch.

[singlepic id=7879 w=320 h=240 float=left]Jej autorom je Ladislav Mušinský, ktorý 2 roky pátral po informáciách o tomto fenoméne. Nazbieral stovky fotografií a vďaka rozprávaniu pamätníkov vytvoril ucelený obraz o vývoji divadelníctva od prvých potulných kabaretov až po Bradatú divadelnú dvojicu, ktorá svoje hry v Piešťanoch inscenovala ešte nedávno.

Reklama

Ladislav Mušinský počas vernisáže pripomenul, že táto rozšírená inštalácia je pokračovaním výstavy, ktorú na jar pripravil spolu s Balneologickým múzeom: „Po vzhliadnutí viacerými obyvateľmi mesta sa nám podarilo získať ďalšie fotografie, materiály a spomienky. Na fotografiách si Piešťanci nájdu svojich otcov a dedov, pretože táto výstava obsahuje históriu 90 ročného vývoja ochotníckeho divadla v Piešťanoch.“

Snímky zachytávajú väčšinu predstavení inscenovaných od roku 1920 do dnes. Už vtedy tu boli tri súbory. O desať rokov pribudlo ďalších sedem. Hrávali v divadle, blízko dnešného Domu umenia, ktoré neskôr vyhorelo, v Orlovni, Sokolovni, Robotníckej telocvični Jednota a Kúpeľnom divadle. Jeho zánik v roku 1963 znamenal koniec tunajšieho ochotníctva skoro na 20 rokov. Neskôr sa niektorí nadšenci pokúšali túto plodnú tradíciu oživiť. Fotografie zachytávajú aj inscenácie, ktoré si diváci budú ešte pamätať.

Reklama

Otvorenie výstavy bolo zároveň prezentáciou pripravovanej knihy História ochotníckeho divadla v Piešťanoch 1919 – 2009. Na jej vydanie sa však zatiaľ nepodarilo zohnať dostatok finančných prostriedkov.

[nggallery id=339]

Text a foto: nc

Populárne články