Connect with us

Kultúra

Nový album Teskohippies zadarmo na internete

Published

on

Reklama

Fanúšikovia sa konečne dočkali. To čo im táto vrbovsko-piešťanská kapela sľubovala na Facebooku už vyše pol roka, sa 28. januára stalo realitou. Na webe teskohippies.com je voľne prístupný ich prvý album Trying to make U stay. Sprievodná koncertná šnúra odštartovala o deň neskôr v Novom Meste nad Váhom.

[singlepic id=9361 w=320 h=240 float=left]Krstiť budú 10. februára v bratislavskom NuSpirite a potom zavítajú aj do Piešťan. V Čechách je zatiaľ dohodnuté Brno a Praha. Turné má dobročinný charakter –  fanúšikovia môžu priniesť ceruzky, farby na sklo a na textil, staré pentelky, vodové farby použité štetce a čokoľvek, čo nájdu doma a je to využiteľné pre deti detského onkologického centra v Bratislave. „Majú tam kopec voľného času a chceli by sme tieto deti podporiť pri ich kreatívnej činnosti,“ vysvetľuje manažér skupiny. Po skončení turné kapela daruje tieto veci bratislavskej detskej onkológii.

Reklama

Teskohippies vznikli v roku 2007. „Prvé demo sme nahrali v štúdiu Shramot s Michalom Urbanom z kapely Slniečko. Zavesili sme to na MySpace a snažili sa dostať medzi ľudí. Keď sme spoznali Mariána Kratochvíla začali sme v jeho štúdiu nahrávať album,” hovorí spevák a gitarista Renat.

Do povedomia sa dostali aj vďaka verejnoprávnemu Rádiu_FM, ktoré si dalo za úlohu objavovať kvalitné domáce kapely. V jeho vysielaní doteraz rotovali dva single Teskohippies – Billionaire´s Trade Center a Do You Remember. Krátko pred vydaním nového albumu k nim pribudol aj tretí – Jack And Coke. Na jeho nahrávaní sa podieľal Erich Boboš Procházka so svojou bluesovou harmonikou.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ExW7ufBxXpo[/youtube]Najväčší podiel na vydaní Trying to make U stay mal však Marián Kratochvíl. V jeho štúdiu vo Vrbovom vznikalo 11 skladieb takmer dva roky a jemu vďačia chalani za originálny, trochu garážový zvuk. Marián Kratochvíl sa stane aj krstným otcom albumu.

“Skupina vznikla na základoch Ako Chceš – zobrali sme nového basáka a bubeníka a začali hrať nové veci. A zvolili sme aj nový prístup. Predtým  to bolo také lážoplážo, ale neskôr sme sa začali viac snažiť robiť hudbu,” popisuje začiatky Renat a pokračuje: “V podstate to nechceme dávať do nejakej škatule, hráme to, čo je nám dané – alternatívny rock. Nerád by som nás prirovnával k nejakej kapele. Inšpirujú nás rôzne hudobné štýly.”

[singlepic id=9353 w=320 h=240 float=right]Z ich web stránky sa dozvedáme, že to sú rock`n`roll, punk, 60. roky, psychadelická hudba, ale aj literatúra, film a divadlo. Nájdeme tam aj význam názvu Teskohippies: “Vyjadruje frustráciu zo straty ideálov alternatívnej kultúry v postmodernom svete a ironizuje subkultúru ako takú. Vyjadruje dobu, v ktorej vás nikto neberie dostatočne vážne na to, aby ste čokoľvek zmenili.”

[nggallery id=440]

text: mac foto: teskohippies

Populárne články