Connect with us

Kultúra

Novú knižku piešťanského čipkára pokrstili špendlíkmi a paličkami

Published

on

Reklama

Kniha Opletané paličkované čipky, ktorú napísal známy piešťanský čipkár Víťazoslav Mišík, čakala na svoje vydanie celých 25 rokov. Krst prebehol v piatok 20. októbra v priestoroch občianskeho združenia AkSen, počas dňa otvorených dverí. Do života ju krstní rodičia vyslali špendlíkmi a drevenými paličkami zo všetkých kútov Európy.

Prvá kniha Víťazoslava Mišíka s názvom Škola paličkovania vyšla v roku 1988 v náklade tridsať tisíc kusov. Knižka zožala úspech, stala sa základnou učebnicou tohto umenia pre viacero generácií paličkárov na Slovensku aj v zahraničí. Náklad sa rozpredal a v súčasnosti je veľmi ťažké sa k nej dostať. Pre veľký úspech autor pripravil druhé dielo s názvom Opletaná paličkovaná čipka, ktoré bolo pripravené do tlače, no k vydaniu nakoniec nedošlo. Presne 25 rokov od smrti autora sa príbuzní rozhodli, že knižke pomôžu na svet.

Reklama

„Minulý rok sa nám ozvala organizátorka krakovianskeho Festivalu paličkovanej čipky Daniela Piscová spolu so synom Matejom. Chceli v rámci festivalu vystaviť otcove diela a na základe ich iniciatívy vznikol aj dokumentárny film o živote nášho otca Muž v čipkách. Medzi rečou sme spomenuli, že existuje kniha Opletané paličkované čipky. Keď sa to dozvedeli ostatné čipkárky, zdvihla sa vlna záujmu. So súrodencami sme sa dohodli, že sa podujmeme na vydanie knižky a podarilo sa,“ povedala Kamila Mišíková, dcéra autora.Krst novej knihy prilákal fanúšikov tohto krehkého umenia z rôznych kútov Slovenska. Nechýbali zástupcovia čipkárskych klubov z Bratislavy, Nitry, Brezovej pod Bradlom, Krakovian, Šoporne či Krajného. Knižku do života uviedli traja krstní rodičia. „Spúšťači projektu“ Daniela Piscová so synom Matejom a Marta Staneková, vedúca Klubu paličkárok v AkSene.

„Je nám veľkou cťou, že môžeme pokrstiť knihu takého významného človeka, ako je Víťazoslav Mišík. V našich čipkárskych kruhoch má jeho meno stále veľkú váhu a podľa jeho Školy paličkovania sa dá krásne učiť tomuto remeslu. V jeho novej knihe sa píše, že Slovensko má úžasné bohatstvo v pestrosti a rozmanitosti našich nádherných čipiek, no nevieme ich zviditeľňovať a posúvať do sveta. Verím, že aj táto knižka je jedným z počinov, ako posunúť našu tradíciu a kultúru ďalej,“ skonštatovala Daniela Piscová.

Reklama

Kniha Opletané paličkované čipky okrem detailného pohľadu na problematiku regionálnych čipiek prináša praktické návody ako aj 62 vzorov a predlôh na vlastnú tvorbu. „Veríme, že knižka, a najmä podrobné postupy v nej, poskytnú inšpiráciu každému, kto sa tomuto umeniu venuje,“ uzavrela Kamila Mišíková.

-inf-

Populárne články