Connect with us

Kultúra

Nie každá žena sa svojho muža dočká…

Published

on

Reklama

Dom umenia v Piešťanoch uvedie na novopripravovanej komornej scéne vo svojich priestoroch, v utorok 19. 10. v predpremiére a v stredu 20. 10. v premiére, monodrámu Odysseus sa nevrátil.

[singlepic id=5714 w=320 h=240 float=left]Ide o pravdivý príbeh, ktorý Zdenke Becker – scenáristke a režisérke v jednej osobe vyrozprávala istá žena na jej seminári v Nemecku. „Tento zaujímavý životný príbeh ma upútal, a navyše sa mi pani zdôverila, že by ho rada napísala, ale nemá na to dostatok síl, ani schopností. Sľúbila som jej, že sa o to pokúsim ja, a tiež som pani prisľúbila, že jej identita zostane utajená.“ Tak si zaspomínala na obdobie spred desiatich rokov pani Becker.

Reklama

Po napísaní sa príbeh dočkal svojej divadelnej podoby s uvedením v Nemecku, a o pár dní bude mať svoju premiéru v Piešťanoch. V slovenskej verzii hlavnú postavu stvárňuje herečka Katarína Mrázová, ktorá prezradila ako sa v tejto úlohe cíti: „Keď som si prečítala scenár, bola som nadšená. V niektorých pasážach hry som sa naozaj [singlepic id=5716 w=320 h=240 float=right]videla. Niet ženy na svete, ktorá by sa istých sekvenciách tejto monodrámy nenašla.“ O tom, že monodráma je náročný útvar, svedčí aj to, že pani Katarína si na javisku pri hraní predstavuje imaginárnu partnerku, ktorej adresuje svoje slová.

Ako sa obe protagonistky hry, scenáristka i herečka zhodli, hra je určená pre ženy i mužov, pre tých, ktorí sa chcú o sebe či svojich partnerkách dozvedieť viac. Je to hra o láske, vernosti , morálke, sexe i mnohom inom. A záver hry iste každého prekvapí.

Reklama

A prečo názov monodrámy Odysseus sa nevrátil? To najviac vystihuje veta Zdenky Becker: „ Penelope čakala na svojho Odyssea 20 rokov, a v živote je to tak, že čakáme, ale nie vždy sa svojho muža dočkáme…“

Autor: Petra Adamcová  Foto: Tomáš Hudcovič – hug(o)photo agency

[nggallery id=215]

Populárne články