Connect with us

Kultúra

Na festivale rozhlasovej tvorby pre deti ocenia Borisa Farkaša

Published

on

Reklama

Zázračný oriešok, kniha v rozhlase – rozhlas v knihe je súťažnou prehliadkou rozhlasových rozprávok. Pozostáva z dvoch hlavných častí. Prvou z nich je samotné počúvanie rozhlasových spracovaní dvanástich súťažných titulov, ktoré bude hodnotiť odborná a detská porota.

vasaryovaNa predchádzajúcom ročníku bola ocenená Emília Vášaryová

Reklama

Druhá časť programu bude patriť sprievodným podujatiam. Festival začne 20. mája o 13.00 h detským karnevalovým sprievodom Rozprávková kolonáda, ulicami mesta Piešťany, do ktorého sa zapoja deti z materských a základných škôl. Sprievod bude pokračovať zábavným programom v Hudobnom pavilóne v mestskom parku.

Slávnostne festival otvoria v ten istý deň o 19.00 h podujatím Orieškoví trpaslíci v Kursalone. Súčasťou večera bude predstavenie súťažných titulov, ich autorov, ale aj festivalových podujatí. V tento večer sa uskutoční aj odovzdanie Zvláštnej ceny Rozhlasu a televízie Slovenska. Cena je určená osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti. Z rúk generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku si ju prevezme herec Boris Farkaš.

Reklama

Program festivalu bude počas ďalších troch dní pokračovať stretnutiami s autormi, tvorcami, ilustrátormi a vydavateľmi kníh, besedami, tvorivými dielňami, vernisážami výstav a divadelnými predstaveniami. Podujatia sa uskutočnia na rôznych miestach, od priestorov mestskej knižnice, Domu umenia v Piešťanoch, Kultúrneho domu CVČ Drahovce, až po materské a základné školy v Piešťanoch a okolí.

Tvorkyňou tohtoročnej Ceny Zázračný oriešok pre víťazov jednotlivých kategórii i celého vizuálu festivalu je mladá, talentovaná slovenská ilustrátorka Daniela Olejníková, ktorá svoju tvorbu predstaví aj na samostatnej výstave s názvom Papierový pavilón v priestoroch Piešťanského informačného centra.

Festival Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa uskutoční v dňoch 20. – 23. mája 2014 v Piešťanoch. Hlavnými organizátormi 8. ročníka sú Mesto Piešťany, Rozhlas a televízia Slovenska a Mestská knižnica mesta Piešťany. Festival sa koná pod záštitou českej veľvyslankyne na Slovensku Livie Klausovej a slovenského ministra kultúry Mareka Maďariča.

Fotogaléria z minulého ročníka:

[nggallery id=1663]

 Text: Tlačová správa/red Foto: Martin Palkovič

Populárne články