Connect with us

Kultúra

Historickú uličku uvidíte znovu, na novom mieste

Published

on

Reklama

Pred dvomi rokmi sa členom OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany podarilo úspešne zrealizovať projekt Historická ulička. Ak si pamätáte, išlo o výstavu historických veľkoformátových fotografií Piešťan, v priestore pred hotelom Slovan. Projekt sa stretol s viac ako pozitívnym ohlasom. Tento rok bude opäť pokračovať na novom mieste.

vizual VKU

Reklama

Vizualizácia umiestnenia fotografií na oplotení Kúpeľného ústavu F.E. Scherera.

„Väčšina fotografií je stále v dobrom stave, preto sme si povedali, že by bolo škoda nechať ich niekde len tak. Vlani sme časť vystavili na plote objektu pri hoteli Jalta, tento rok budú fotografie vystavené na oplotení Hotel Granit Piešťany a Kúpeľného ústavu F.E.Scherera,“ informoval Jozef Malík, predseda OZ Pro Civitate.

Reklama

Pôvodne bolo vyrobených 60 fotografií, ktoré mali poukladané za sebou dĺžku viac ako 100 m. Projekt podporila spoločnosť O2 v rámci grantového programu Think Big a je určený hlavne pre mladých ľudí, ale aj ostatných obyvateľov mesta a tiež turistov a kúpeľných hostí. Takto chcú aktivisti z OZ Pro Civitate priblížiť históriu nášho mesta a tiež významné osobnosti, ktoré sa výraznou mierou zaslúžili o rozvoj, predovšetkým mladým ľuďom.

„Niekoľko fotiek bolo v predchádzajúcich dvoch rokoch poškodených či už vetrom, alebo vandalmi, ale stále je ich dosť, aby bolo na čo pozerať. Rozmýšľali sme, kam fotky umiestniť, radili sa s odborníkmi na históriu a napokon sme sa rozhodli pre plot na Teplickej ulici, kde si ich môžu pozrieť všetci okoloidúci. Vedenie akciovej spoločnosti Horezza prijalo náš nápad s veľkou ústretovosťou a taktiež ho odobrili pracovníci piešťanského mestského úradu a Pamiatkového úradu v Trnave,“ povedal Tomáš Hudcovič z OZ Pro Civitate, ktorý fotografie pôvodne vyberal a pripravoval na tlač.

Plán je osadiť fotografie do dvoch týždňov, všetko však závisí od počasia. Najneskôr do konca mája by však mali byť na mieste a obdivovať ich a spomínať budete môcť minimálne do konca leta.

w_mg_9896[1]Historická ulička pred hotelom Slovan v roku 2012.

-ts-

 Čítajte tiež:

Pri hoteli Slovan „rastie“ Historická ulička

Na Kursalon premietali historické fotky Piešťan

Populárne články