Connect with us

Kultúra

Na Cinematiku aj debuty z celého sveta

Published

on

Reklama

Už tri roky je festival Cinematik súčasťou siete distribútorov a festivalov Eye on Films, ktorá pomáha mladým tvorcom v šírení ich prvých a druhých filmov.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=2X8caYqzumY[/youtube]

Reklama

Medzi takéto filmy patrí aj ukrajinský Dom s vežičkou (Dom s bašenkoj) režisérky Evy Neymann, ocenený napríklad v Karlových Varoch alebo na Tallinn Black Nights. Rozpráva príbeh osemročného chlapca, ktorý putuje zasneženou a zdevastovanou krajinou za svojím starým otcom. Film je výrazný najmä svojou vizuálnou stránkou a v mnohom pripomína diela Andreja Tarkovskeho.

Elena je poetický film brazílskej režisérky Petry Costa. Hlavná hrdinka sa v ňom vyberá z rodnej Brazílie do New Yorku, aby sa stala herečkou, pričom za sebou zanecháva spomienky na detstvo strávené v období vojenskej diktatúry. O dvadsať rokov neskôr sa ju rozhodne vyhľadať jej mladšia sestra.

Reklama

V rámci sekcie Eye on Films budú môcť diváci vidieť aj litovský film Ľudia tam vonku (Ljudi tam) Aika Karapetiana, brazílsky film Umelé raje (Paraísos artificiais) a izraelsko-palestínsky projekt ôsmych režisérov Voda (Water).

Text: tlačová správa

 

Populárne články