Connect with us

Kultúra

Múzeum vystavuje knihy nevyčísliteľnej hodnoty

Published

on

Reklama

Historické knižné tlače zo zbierok Balneologického múzea sú od 16. júna vystavené vo Vile dr. Lisku. Najstaršie a najvzácnejšie exempláre sú v Piešťanoch vďaka zakladateľovi múzea Imrichovi Winterovi.

[singlepic id=15043 w=320 h=240 float=left]Celá zbierka obsahuje okolo 640 knižných tlačí, výstava prezentuje 70 z nich. Kurátorka Vladimíra Pribišová ich rozdelila do niekoľkých okruhov- náboženská literatúra, právnická, medicínska, cestovateľská, historická a samozrejme literatúra týkajúca sa kúpeľníctva.

Reklama

„Najstaršou vystavenou knihou je prvotlač Stručný slovník k umeniu dišputovať, dobiedzať a zdôrazňovať napísaný v latinčine. Kniha nie je presne datovaná. Obodrie jej vzniku spadá od obdobia vzniku kníhtlače až po rok 1500,“ povedala kurátorka. Nachádza sa v nej aj rukou písaná poznámka z 12. júna 1656.

[singlepic id=15048 w=320 h=240 float=right]Jednou z najvzácnejších vystavených kníh sú Notície známeho slovenského polihistora Mateja Bela. „Boli vydané v 18. storočí v štyroch zväzkoch. Obsahujú historicko-geografické poznatky zo stolíc, ktoré boli na území dnešného Slovenska. Štvrtý zväzok nájdete na výstave hneď v dvoch exemplároch. Vyšiel v latinčine vo Viedni v roku 1742. Cena takejto knihy môže dosiahnuť aj 5 tisíc eur.

Reklama

Riaditeľ múzea Vladimír Krupa potvrdil, že ich zámerom je, dávať knihy postupne reštaurovať. Vyberajú tie, čo sú najviac poškodené. „Tempo určuje nedostatok peňazí aj fakt, že reštaurátorov takých knižných tlačí je málo a sú pomerne vyťažení, pretože to sú časovo náročné postupy,“ konštatoval. Múzeum aj naďalej pokračuje v budovaní zbierky a to najmä vďaka uvedomelým ľuďom, ktorí staré knihy kdesi nájdu a prinesú.

Výstava potrvá do 22. júla.

[nggallery id=831]

Text a foto: Martin Palkovič

 

Populárne články