Connect with us

Kultúra

Filharmónia zaujala nielen znalcov

Published

on

Reklama

Dramaturgovia Piešťanského festivalu dodržali tradíciu a aj 56. ročník otvorili v Dome umenia 16. júna koncertom Slovenskej filharmónie. Ale ešte predtým zazneli z terasy fanfáry, ktoré navodili počas horúceho teplého večera sviatočnú atmosféru.

[singlepic id=15032 w=320 h=240 float=left]

Reklama

„Program úvodného večera je pripravený veľmi príjemne, nielen pre znalcov vážnej hudby, ale aj pre širokú verejnosť,“ povedala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. Sólistom prvej časti programu zloženého z diel klasikov, bol český klavírista Jiří Kollert. S najvýznamnejším slovenským symfonickým orchestrom interpretoval Koncert pre klavír a orchester č. 1 b mol, ktorého autorom je Piotr Iljič Čajkovskij. Jiří Kollert vystupuje v mnohých krajinách Európy v Kanade a hlavne v Japonsku, kde sa teší veľkej popularite. Okrem častých koncertov tam nahral niekoľko albumov s majstrovskými interpretáciami klasikov.

Po prestávke pokračovali filharmonici pod vedením Leoša Svárovského Uhorskými tancami Johannesa Brahmsa. Najpopulárnejšie skladateľovo dielo je inšpirované rómskou ľudovou hudbou a svojou energiou zdvíhalo divákov zo stoličiek.

Reklama

[singlepic id=15037 w=320 h=240 float=right]Na záver ponúkla Slovenská filharmónia Slovanské tance Antonína Dvořáka, ktoré českého skladateľa preslávili po celom svete. V dynamike tohto diela sa skrýva spojenie slovanského folklóru a majstrovskej kompozície. Orchestrálne prevedeniu mu iba dodáva na originalite.

Čítajte tiež: Piešťanský festival: SĽUK, Dvorský aj Báthoryčka

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články