Connect with us

Kultúra

Muchove diela vystavia v kúpeľoch

Diela svetoznámeho umelca Alfonsa Muchu bude môcť verejnosť obdivovať v Napoleonských kúpeľoch. Výstava s názvom Kvetinové svety bude verejnosti prístupná od 10. mája a potrvá až do októbra. O deň skôr sa uskutoční slávnostná vernisáž za účasti pravnuka A. Muchu.

Published

on

Reklama

 

Výstava Kvetinové svety v Piešťanoch je súčasťou série výstav Muchova cesta, ktoré sú venované Muchovým ikonickým dielam s kvetmi – jedným z najcharakteristickejších zložiek Muchovho grafického štýlu, ktorý sa stal synonymom pre secesiu v Paríži v období Belle Époque. Výstavy je možné vidieť na štyroch miestach: v Ivančiciach, Hrušovanoch nad Jevišovkou a Moravskom Krumlove na južnej Morave a v Piešťanoch. Tieto miesta sú osobitne späté so životom a umením Alfonsa Muchu. Do piešťanských kúpeľov sa svetoznámy umelec opakovane vracal. Z vďačnosti v hoteli Thermia Palace zanechal svoju jedinú veľkú olejomaľbu so slovenským námetom.

Reklama

Kúpele Piešťany pre tento účel vytvorili výstavnú sieň priamo v srdci Kúpeľného ostrova v budove Napoleon II. Výstava bude pre verejnosť otvorená každý deň okrem pondelka v čase 11:00 – 19:00 hod. „Výstava Alfons Mucha Kvetinové svety predstaví na 4 miestach spolu 118 diel Alfonsa Muchu, ktoré doplnia fotografie fasád secesných domov profesora Petra Schuberta ako ďalší dôkaz inšpirácie tvorby Alfonsa Muchu. Veľký dôraz kladieme na kontakt so študentmi a deťmi. Súčasťou výstavy budú skriptá pre učiteľov o živote, diele a dobe, v ktorej Alfons Mucha žil. Pre deti budú pripravené jednoduché omaľovánky a hra o umení,“ informovali organizátori.

Alfons Maria Mucha (1860 – 1939)

Český maliar, grafik a návrhár, najvýznamnejšia česká maliarska osobnosť európskej secesie a jedna z určujúcich osobností českého maliarstva. Majster secesného štýlu Mucha navštívil Piešťany v čase, keď už bol známym maliarom. Do slávnych kúpeľov, kde sa schádzala smotánka z celého sveta, prišiel Alfons Mucha oddychovať. Počas ozdravného pobytu tu aj pracoval. Práve v Piešťanoch vznikli skice k jeho dielu Slovanská epopeja z dejín Slovanov. Alfons Mucha chodil do Piešťan opakovane a rád.

Reklama

TS / red

Populárne články