Connect with us

Kultúra

Festival paličkovanej čipky s medzinárodnou účasťou v Krakovanoch

Počas víkendu 6. a 7. mája privíta obec Krakovany milovníkov paličkovanej čipky. V Kultúrnom dome sa budú prezentovať doslova umelecké diela. Návštevníci uvidia jemné práce čipkárov a čipkárok zo Slovenska, Česka odkiaľ príde až 14 výprav. Svoju účasť nám prisľúbili 3 výpravy z Poľska. Zastúpené budú Maďarsko, Malta, Anglicko, Taliansko, Španielsko, Belgicko, Chorvátsko, Bulharsko, Dánsko a Fínsko. Veľkým lákadlom je fínsky čipkár Tarmo Thörstrom, ktorý sa venuje súčasnej fínskej paličkovanej čipke. Jeho špecialitou je paličkovanie portrétov.

Published

on

Reklama

V priestoroch Kultúrneho domu nás určite očarí výstava „ Zbierka z múzea“ na ktorej budú vystavené čipky z Múzea z Arenys De Mar zo Španielska. Tu bude i súťažná výstava s názvom „ Čipka v prírode, príroda v čipke“. O výsledkoch súťaže rozhodne aj divácke hlasovanie.

V DOS Krakovany budú výstavy: „ 25 rokov časopisu Krajka“ a „75/30 Môj život s čipkou“ – retrospektívna výstava Terzie Vítkovej.

Reklama

Organizátori nezabudli   ani na módne prehliadky modelov na ktorých je použitá paličkovaná čipka.

Záujemcovia si môžu skúsiť základy paličkovania, paličkovanie gemerskej čipky a pokročilí zase osvojiť techniku pletenia unikátnej krakovianskej – paličkovanej babkovej čipky, ktorá bola 9.5.2022 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Reklama

Najväčšia zbierka tejto čipky je súčasťou stálej expozície múzea Za krakovskú bránu. Tam bude aj výstava gemerskej paličkovanej čipky, ktorá potrvá do 31.10.2023 . Po festivale bude sprístupnená na základe telefonického dohovoru. Nakoľko je tento rok festival zameraný na gemerskú čipku, pripravili sme pre vás seminár o nej, ktorý povedie Mgr. Angela Czintelová z Rožňavy.


Ako sprievodné podujatie pripravujeme v múzeu výstavu: „ Maľované svetlom“ výstava fotografií tradičného odevu z produkcie CTK v Myjave . Potrvá do 4.6.2023. Výstava v DOS „Bytové textílie našich babičiek“ zo zbierky múzea Za krakovskú bránu. Potrvá do 30.6.2023.

Počas festivalu bude prebiehať kultúrny program, v ktorom sa nám predstavia FSk Hôra z Rejdovej, FS Otava z Nového Mesta nad Váhom, FS Žito z Piešťan, FSk Krakovčanka, FS Lusk z Krakovian, DFS Krakovanček z Krakovian a žiaci ZUŠ z Piešťan.

Organizátorom festivalu je Občianske združenie Bábence Krakovany. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Finančne ho podporili Trnavský samosprávny kraj, Obec Krakovany, PD Krakovany-Stráže, nadácia SPP, nadácia Jána Korca a IMPP.

TS OZ Bábence Krakovany

Populárne články