Connect with us

Kultúra

Mosty spojili Slovensko a Českú republiku

Published

on

Reklama

Predvečer Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny každoročne patrí vernisáži výstavy Mosty. Jej účelom je predstavovať tvorbu autorov zo Slovenska a vždy inej európskej krajiny. Okrúhle desiate Mosty spojili v Dome umenia domácich výtvarníkov spolu s kolegami z Českej republiky.

[singlepic id=30727 w=320 h=240 float=left]Vynikajúcu spoluprácu dvoch krajín, ktoré ešte pred dvoma desiatkami rokov tvorili jeden štátny celok, na vernisáži potvrdil aj český veľvyslanec na Slovensku Jakub Karfík. Spolu s ním boli na pódiu českí hudobníci – Big Bandu Petra Svobodu a Saxy Girls, ktorí ešte v ten večer otvorili Festival Doda Šošoku.

Reklama

„Aby sa tento ročník odlišoval od ostatných, priestor na konfrontáciu tvorby dostala najmladšia generácia z Akadémie výtvarných umení v Prahe a z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave,“ povedala na úvod kurátorka a každoročná organizátorka výstavy Zora Petrášová.

Na prezentáciu v Dome umenia vybrala diela Martina Mulača a Vojtecha Pálku a ich profesora Jiřího Lindovského. Slovensko tentoraz zastupujú Pavol Truben, Lívia Mezovská a ich profesor Rober Jančovič.

Reklama

„Mám tu štyri veľké grafiky, vytvorené technikou serigrafie – tlačou na akrylovú podmaľbu. Je to časť mojej diplomovej práce, ktorou som končila VŠVU. Venovala som sa krajine, ale nejde o krajinomaľbu, je to taký môj vlastný pohľad na krajinu,“ povedala o svojich dielach výtvarníčka Lívia Mezovská z Piešťan.

Výstava Mosty potrvá do 16. júla.

[nggallery id=1693]

Text a foto: M. Palkovič

REKLAMA

Populárne články