Connect with us

Kultúra

Mladý piešťanský gitarista zvíťazil v súťaži talentov

Published

on

Reklama

Gitarista Andrej Urminský z Piešťan so svojím triom pokoril druhý ročník súťaže talentov Jazz Start Up a zvíťazil medzi dvanástimi súťažiacimi.

jazz

Reklama

REKLAMA

kia akcia

Reklama

Súťaž Jazz START UP prebiehala od apríla v spolupráci portálu jazz.sk s rádiom Devín. Počas pol roka na internetovej stránke  i v éteri rozhlasu organizátori súťaže pravidelne predstavovali talentovaných slovenských hudobníkov, ktorí by sa radi presadili na jazzovej scéne. Samotná súťaž prebiehala každý mesiac prezentáciou dvoch súťažiacich, ich skladieb a profilov. Projektu opäť po roku zúčastnila široká paleta účinkujúcich – atraktívny vokál aj vynikajúci inštrumentalisti, zneli štandardy, latino i jazz-rock.  Verejnosť svojimi hlasmi každé štyri týždne vybrala jedného súťažiaceho, ktorý získal možnosť odohrať koncert v priestoroch bratislavského V-klubu. Po šiestich mesiacoch, šiestich súťažných kolách a šiestich príjemných koncertných večeroch došlo tohoročné vydanie JSU do svojho konca vyhlásením celkového víťaza. Túto úlohu mala na starosť odborná porota v zložení Juraj Griglák, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Róbert Ragan, Lucia Lužinská a Peter Solárik.

 Spomedzi tuctu účastníkov porotu najsilnejšie oslovil gitarista Andrej Urminský a jeho trio s bubeníkom Jurajom Rašim a kontrabasistom Róbertom Raganom ml. Kapela sa v Jazz START UP predstavila autorskou skladbou ´Dialogues´. „Skladba bola nahrávaná v obsadení, ktoré je pre gitaristu jedno z najťažších, a to v gitarovom triu. Toto trio síce vzniklo v deň nahrávania, ale oproti väčším bandom a môjmu International Quartetu s pianom, by som veľmi rád pokračoval v práci aj v tomto obsadení bez iného harmonického nástroja aj v budúcnosti,“ opísal súťažnú nahrávku i plány do budúcna talentovaný gitarista.

Andrej Urminský je absolventom prestížnej školy Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Od januára tohto roku sa predstavuje ako bandleader v obsadení tria, kvarteta či kvinteta. Letný návrat na Slovensko Andrej vyplnil nie len účinkovaním v Jazz START UP ale i vystúpeniami na festivaloch Trnavský jazzyk či Festival Doda Šošoku.  Andrej Urminský trio získalo za víťazstvo v súťaži hodnotný START UP balíček – dva dni v trnavskom Štúdiu J Milana Tokolyho, nahrávanie hudobného DVD v klube Blue Note, otvorenie Open Jazz Festu, či účasť na Radio_Head Awards.

„Zo súťaže Jazz START UP si v podstate odnáša úžitok  každý, nielen víťaz. Všetci účastníci totiž majú k dispozícii profesionálnu súťažnú nahrávku, ktorú môžu použiť k vlastnej prezentácii. Víťazi kôl majú nenahraditeľnú skúsenosť z  live vysielaného vystúpenia. Každá z kapiel k tomu dostala počas súťaže slušný priestor vo vysielaní Rádia Devín v relácii Jazz START UP. Je už na samotných interpretoch, ako budú vedieť využiť ponúknuté“, popisuje význam účasti v súťaži jej organizátor, hudobník Boris Čellár. Jazz START UP 2014 definitívne uzavrie záverečný koncert víťaza, ktorý sa uskutoční 22. októbra tradične vo V-klube.

CIMG2829 (1)

„Andrej Urminský, začínal svoju jazzovú kariéru v Art Jazz Gallery v Piešťanoch, bol jedným z účastníkov kurzu, ktorý podporovali a ktorý viedli Michal Bugala a Tomáš Gajlík, pravidelne hráva na piešťanských jam session,“ uvádza zakladateľ International jazz Piešťany n.o. Viktor Nižňanský, „Skvele účinkoval tento rok v hlavnom festivalom programe Festivalu Doda Šošoku sa vďaka svojmu talentu a vytrvalosti stal tohtoročným víťazom súťaže Jazz START UP. Veľmi nás teší a gratulujeme.“

International jazz Piešťany je organizátorom aj pravidelných piatkových JAZZ LIVE v Kursalone. Na tento piatok 3. októbra pripravili koncert slovensko-poľskej formácie The Trio v zložení: Piotr Wylezol (piano), Marián Ševčík (bicie) a Adam Kowalewski (bass).

(Zdroj: Tlačová správa/red, Foto: Rudolf Baranovič, V. Hank)

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články