Connect with us

Kultúra

Medzi zbraňami múzy mlčia

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum otvorí pri príležitosti 100. výročia začiatku 1. svetovej vojny výstavu, ktorá mapuje obdobie rokov 1914 – 1918 v Piešťanoch. Vernisáž sa uskutoční 29. júla o 16.30 h vo výstavných priestoroch Vila Liska. Výstava dostala názov Inter arma silent Musae – Medzi zbraňami múzy mlčia.

I. svetova vojna balneo muzeum

Reklama

I. svetová vojna zabrzdila vývoj, ktorý v Piešťanoch pred jej začiatkom naštartovali Winterovci. Ľudovít, ktorý už vtedy viedol rodinný podnik, sa však aj s touto globálnou katastrofou dokázal vyrovnať. Krátko po jej vypuknutí 28. júla 1914 kontaktoval príslušné ministerstvo, aby mu mohol poskytnúť svoje služby. Onedlho zriadil Červený kríž v Piešťanoch svoju nemocnicu a jej riadením poveril Ľudovíta Wintera. Ten v nej zamestnal rodinných príslušníkov vojakov, ktorí museli narukovať, aby im dal možnosť zárobku.

Rozvoj Piešťan vďaka tomu pokračoval aj počas vojny. V roku 1916 vznikla Pro Patria, ktorá pôvodne slúžila vojakom raneným v ťažkých bojoch. Keď začali problémy so zásobovaním, Winter sa rozhodol vybudovať mlyn, poľnohospodársky podnik a výkrmňu ošípaných. Vojakom tak dodával vlastné obilie, zeleninu aj mäso. V tomto období vďaka jeho nadšeniu vzniklo aj obľúbené výletné miesto dodnes známe ako Vila Bacchus.

Reklama

(red)

Populárne články