Connect with us

Kultúra

Medzi starými hračkami aj bábiky v piešťanských krojoch

Published

on

Reklama

Ojedinelú výstavu Krása starých hračiek otvorili 26. januára vo Vile dr. Lisku. Prezentované exponáty sú vzácne už len preto, že sa vôbec zachovali. Hračky totiž neboli kedysi o nič viac odolnejšie ako dnes a pri hre ich deti často zničili.

[singlepic id=24903 w=320 h=240 float=right]Výstava je obohatená exponátmi zo staršej doby kamennej a staršej doby bronzovej. Pôvodne obradné predmety boli totiž neskôr taktiež používané ako hračky. Najväčšiu časť však tvoria hračky z obdobia od konca 19. storočia až do 70. rokov 20. storočia.

Reklama

„Prvými hračkami boli predmety, ktoré dieťa našlo v prírode – vetvičky, kamienky, listy. Neskôr to boli predmety, ktoré primárne slúžili iným cieľom – figúrky z betlehemov rodičia nechávali deťom na hranie počas celého roka,“ povedala kurátorka výstavy Vladimíra Pribišová z Balneologického múzea.

Hračky zhotovovali remeselníci z ľahko dostupných materiálov – z dreva, hliny, slamy alebo šúpolia. Neskôr prišli hračky, ktoré boli replikami predmetov dospelých – malé kuchynské a poľnohospodárske nástroje a podobne. Až neskôr prišli dnes už tradičné bábiky a autíčka.

Reklama

[singlepic id=24898 w=320 h=240 float=right]Práve vystavené bábiky považuje Vladimíra Pribišová za veľmi cenné. Pochádzajú z medzivojnového obdobia a niektoré sú odeté v piešťanskom kroji, ktorý bol vtedy pre svoju krásu povýšený na národný. „Pôvodne tieto bábiky neboli na hranie. Predávali ich ako suveníry návštevníkom piešťanských kúpeľov,“ povedala V. Pribišová.

Veľkú časť exponátov darovala Balneologickému múzeu Naďa Mikolášiková. Prevažujú teda dievčenské hračky. O ich zachovanie pre budúce generácie sa postarala jej mama. Článok o tom, ako si Naďa Mikolášiková na jednotlivé hračky spomína, si na PNkách prečíte cez víkend.

Výstava potrvá do do 23. marca.

[nggallery id=1375]

Text a foto: M. Palkovič

Populárne články