Connect with us

Aktuality

Máje sú postavené – potichu, bez muziky

Published

on

Reklama

Aj v súčasnej situácii sa mestá a obce v regióne rozhodli dodržiavať tradície. Stavanie mája sa však muselo kvôli zákazu zhromažďovania zaobísť bez sprievodného programu. Ozdobený symbol víťazstva jari nad zimou v Piešťanoch na pešej zóne tak v tichosti umiestnili pracovníci služieb mesta. Máj od štvrtka stojí na aj na Banke vďaka pracovníkom obecného úradu a dobrovoľným hasičom. V Ostrove zasa pri príprave pomáhali aj školáci.

Májom sa v ľudovej kultúre nazýva vysoký listnatý alebo ihličnatý strom s kmeňom očisteným od kôry, s korunou bez ozdôb alebo ozdobenou stuhami, šatkami, fľaškou pálenky. Stavia sa pred kostol, verejné budovy či domy dievčat v predvečer 1. mája alebo pred Turícami. V antike staroveké národy dávali pred 1. májom na domy a hospodárske budovy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. V stredovekej Európe ho stavali pred kostol, radnicu ako prejav úcty a žičlivosti, od 15. storočia aj pred domy dievčat.

Reklama

Stavanie májov rozšírené na celom Slovensku patrilo do okruhu obyčajov v mesiacoch máj – júl, keď bola zeleň hlavným obradovým a magickým prostriedkom. Dodnes je všeobecne rozšírené stavať len obecný máj. Rozptýlene sa udržuje obyčaj stavať máje dievčatám, mládencom sa za ne platí podľa miestnych tradícií.

-red- Zdroje, foto a video: FB Služby mesta Piešťany – Stredisko verejnej zelene, Obec Banka, Obec Ostrov, ludovakultura.sk

Reklama

Populárne články