Connect with us

Kultúra

Magna Gallery uvedie od zajtra výstavu Laca Terena: Povstanie boxerov

Published

on

Reklama

Slávnostná vernisáž za účasti autora sa uskutoční už túto stredu 4. novembra v Magna Gallery na Teplickej ulici (vedľa OC Aupark). Jeden z najvýznamnejších súčasných výtvarníkov v Piešťanoch predstaví kolekciu klasických grafík, vytvorených technikou sieťotlače z niekoľkých cyklov ako „hlavy“, „kvety“ či „obrazy s príbehmi“. Kurátorkou výstavy, ktorá potrvá do 4. decembra, je Silvia Lacková Čúzyová. Vstup pre záujemcov je voľný.

Laco-Magna_pozvankaLaco Teren (1960) patrí k najvýznamnejším osobnostiam súčasnej slovenskej maľby. Od vstupu na umeleckú scénu koncom 80-tych rokov až po dnes patrí on i jeho tvorba k neprehliadnuteľným a neustále príjemne šokujúcim fenoménom. Maľba je pre Laca Terena dominantným médiom. Okrem nej, a tiež neoddeliteľnej kresby a grafiky, sa venuje aj vymýšľaniu a skladaniu pôsobivých, surrealisticky ladených plastík. Je však aj kurátorom a príležitostným autorom láskavých textových reflexií s témami z umenia i života.

Reklama

Hoci je Laco Teren rodený Bratislavčan, Piešťany však pre neho nie sú miestom neznámym. Na výstave s názvom Povstanie boxerov predstaví v piešťanskej Magna Gallery kolekciu grafík, vytvorených dnes už klasickou technikou sieťotlače, ktoré vznikali od roku 2005 podľa návrhov k už existujúcim maľbám. Tematicky je tu predstavených niekoľko otvorených a dlhoročne plynúcich obrazových cyklov: „hlavy“, „kvety“ a „obrazy s príbehmi“, ktoré sú alegorickými aj malebnými hrami „so zdanlivo ľahkou čitateľnosťou“. Vďaka tejto kolekcii grafík je Terenova veľkoformátová a vysoko cenená maľba dostupnejšia pre všetkých milovníkov umenia.

magna-gallery-zvonkus-logom

Reklama

Text: Silvia L. Čúzyová/red, foto: J. Ondreička

 

Populárne články