Connect with us

Kultúra

Lúčnica príde s premiérovým programom Obrazy z minulosti

Published

on

Reklama

Umelecký súbor sa 22. mája v Dome umenia predvedie s program Obrazy z minulosti, ktorý je reprezentuje najcharakteristickejšie folklórne oblasti Slovenska. Dramaturgia je uspôsobená tak, že zachytáva rozmanité umelecké prejavy bohatej ľudovej tradície v tanci, v hudbe a kroji, od jemných ženských tancov cez hravé a vtipné, až po temperamentné párové a virtuózne mužské tance.

[singlepic id=30265 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Ľudové piesne, hudba, tanec, kroje sú na Slovensku veľmi rozmanité, odlišné v každom regióne, majú v sebe poéziu i výbušný temperament. Reprezentantom tohto bohatstva je umelecký súbor Lúčnica, ktorý svojim majstrovstvom a fantáziou, inšpirovaný ľudovou tradíciou, vytvára scénické obrazy s  vysokým umeleckým nábojom a zároveň zachováva originalitu tancov.

Tanečný súbor je tvorený mladými tanečníkmi, ktorí iskria skvelou technikou a spontánnym prejavom. Technické kúsky porovnateľné so špičkovými športovými výkonmi interpretujú tanečníci s ľahkosťou a obrovským nasadením. Krásne mladé dievčatá a skúsení tanečníci predvádzajú dynamické i poetické tance v pestrých krojoch z rôznych regiónov.

Reklama

Celá 65-ročná história Lúčnice je úzko spojená s osobnosťou umeleckého vedúceho a choreografa prof. Štefana Nosáľa. Jeho umelecký génius a osobitá invencia a vitalita vytvarovala z Lúčnice špičkové teleso. Vytvoril viac ako 100 choreografií a celovečerných programov.

Obrazy z minulosti

Choreografia: Ján Blaho, Stanislav Marišler, Peter Mezei, Vladimír Michalko, František Morong a Ervín Varga

Námet a réžia: prof. Štefan Nosáľ

Hudobné spracovanie: Peter Jantoščiak, Róber Faltus, Peter Obuch a Peter Parničan

Návrhy kostýmov: Zuzana Drugová

Účinkuje tanečný súbor, orchester a spevácka skupina Umeleckého súboru Lúčnica.

(ts)

Populárne články