Connect with us

Kultúra

Lidice očami detí

Published

on

Reklama

Premietanie dokumentu a beseda o minulosti a prítomnosti českej obce Lidice, ktorú počas druhej svetovej vojny vyhladili nacisti, s názvom „Lidice, história a súčasnosť“, sa uskutoční vo štvrtok 6. augusta o 17,30 v Piešťanskom informačnom centre.

Beseda za účasti kurátorky Ivony Kasalickej sa koná ako sprievodné podujatie k medzinárodnej detskej výtvarnej výstave Lidice 2010 -2014. Výstava mapuje uvedené ročníky a je doplnená o práce detí zo Základnej umeleckej školy a Spojenej školy v Piešťanoch z rokov 2012 – 2013. Okrem plošných prác sa na nej prezentujú aj trojrozmerné diela – textilné zvieratá či originálne papierové kroje. Vystavené sú práce detí zo všetkých kútov sveta na témy jednotlivých ročníkov, ktorými boli „Biodiverzita“, „Tady bydlím – to jsem já“, „Divadlo-Loutka-Pohádka“, „Tradice a dědictví lidu mojí země“ a „Rodinné zemědělství“.

Reklama

 

Medzinárodná detská výtvarná výstava Lidice (MDVV Lidice) bola založená v roku 1967 na počesť a pamiatku detských obetí z českej obce Lidice, zavraždených nacistami, ako aj všetkých detí, ktoré zahynuli vo vojnových konfliktoch. Pôvodne národná výstava sa v roku 1973 stala medzinárodnou a okrem Čechov a Slovákov sa jej zúčastňujú aj deti zo vzdialených krajín ako Japonsko, Čína, Srí Lanka, Keňa či Malajzia a ďalší. Každoročne je v rámci tohto podujatia vystavených viac ako 25 tisíc diel.

Reklama

 

 

lidice

Českú obec Lidice vyhladili nemeckí vojaci po atentáte na Heydricha. V júni 1942 zastrelili 173 lidických mužov na záhrade statku rodiny Horákovej. Ženy a deti previezli do telocvične kladenského gymnázia. Okrem detí, ktoré vybrali na ponemčenie a bábätiek do jedného roka všetkých otrávili výfukovými pnymi v špeciálne upravených autách. Ženy previezli do koncentračného tábora v Ravensbrücku. Domy vypálili a zničili plastickými trhavinami. Obyvatelia sa však nevzdali a po ukončení vojny sa do vlasti vrátilo 143 lidických žien. Po dvojročnom pátraní zasa do náručia lidických matiek 17 detí.

V lete 1947 bol 300 metrov od pôvodnej dediny položený základný kameň nových Lidic. Postupne bola za pomoci dobrovoľníkov z celej republiky i zahraničia, vybudovaná moderná obec so 150-timi domami.

Zdroj: www.kniznica.sk, www.lidice-memorial.cz

Populárne články