Connect with us

Kultúra

Laco Teren má pre Piešťany slabosť, komentovanú prehliadku doplní after party

Published

on

Reklama

Laco Teren sa do piešťanskej Magna Gallery vracia vystavovať rád a pravidelne, aktuálne si v priestoroch galérie môžete pozrieť jeho diela zo súboru Modelka a dvaja milovníci umenia. Výstava je prístupná od utorka 7. novembra, ale tentokrát sa pri jej otvorení nekonala tradičná vernisáž. Umelec navštívi Piešťany 23. novembra a diela predstaví počas komentovanej prehliadky o 18.00 hodine, následne bude v novootvorenom hudobnom bare La Musica od 20.00 hodiny púšťať platne a „dídžejovať“ na jedinečnej after party.

Neprehliadnuteľný maliar, filantrop, šarmantný rozprávač, gurmán, príležitostný esejista a kurátor, milovník hudby, všetko s prívlastkom “veľký“, to je Laco Teren (1960). Na slovenskej aj medzinárodnej umeleckej scéne je solitérom aj stálicou už niekoľko desaťročí. Jeho diela nechýbajú na dôležitých výstavách, jeho maliarsku, sochársku aj grafickú tvorbu komentujú významné osobnosti našej kultúry. Pravidelne glosuje o umení a živote do novín a žurnálov, príležitostne sa objavuje aj v médiách, ale prezentuje sa vždy nekompromisne – vtipne a priateľsky, s erudíciou a nadhľadom.

Reklama

Laco Teren opäť vystavuje v piešťanskej Magna Gallery. V Piešťanoch má rodinné väzby aj mnohé skvelé zážitky z blízkej i vzdialenejšej minulosti, aj preto sa sem rád opakovane vracia. „Piešťany sú moja láska, trávil som tam letá u mojej tety Malkej s bratrancom Lacom, zvaným Sony, sesternicou Katou a ostatnými členmi maminej rozvetvenej rodiny. Kúpalisko Eva, tenisové kurty, Kursalón, kúpelný ostrov, to všetko je súčasť môjho šťastného detstva. A Piešťany majú najviac slnečných dní v roku z celého Slovenska. To mäkké biele svetlo ma ako maliara stále fascinuje a láka. A mám tu veľa priateľov, za ktorými sa vždy teším. Takže čoskoro dovidenia, moji drahí!“

V sympatickej galérii už tretí rok po sebe predstavuje ako vyvrcholenie výstavnej sezóny svoje umelecké novinky zo stredných a malých obrazových formátov. V roku 2015 sa umelca, ktorý bez preháňania, či zveličovania predstavuje to najlepšie zo slovenskej maľby, podarilo pozvať vystavovať do Piešťan po prvý krát a zrealizovať výstavu serigrafií s názvom Povstanie boxerov. Vďaka sympatiám a príjemnej spolupráci sa odhodlal o rok svoju výstavnú návštevu zopakovať v podobe výstavy pôsobivých zátiší a veľkoformátových kvetov pod hlavičkou Melancholický pútnik. Tento rok ide pomyselná galerijná latka ešte vyššie a okrem veľkorysej a výživnej výstavy s obrazmi namaľovanými priamo pre piešťanskú výstavu, môžu milovníci umenia vidieť aj niekoľko bronzovo-sklenených plastík, ako ochutnávku z Terenovej legendárnej sochárskej kolekcie.

Reklama

-red/TS Magna Gallery-

Populárne články