Connect with us

Kultúra

Kúpa obrazov podporí liečbu detí v Adeli

Published

on

Reklama

Na tretí ročník Charitatívneho aukčného salónu Adeli, ktorý sa bude konať 24. októbra v Kursalone, venovali svoje diela viac ako dve desiatky významných umelcov ako napríklad Ivan Csudai, Vladimír Kompánek, Rastislav Trizma, Vladimír Gažovič, Martin Augustín, Lucia Grejtáková, Barbora Tobolová, Martin Ševčovič, Ján Huňady, Štefan Milkov, Petr Nikl, Katarína Janečková, Andrej Augustín, David Ištok, Ľuba Suchalová, Cvetelin Cvetanov, Richard Müller, Zora Kompánková, Michal Czinege, Roman Bicek, Matej Fabián, Ladislav Teren, Andrej Dúbravský… Dražené diela si môžete pozrieť na predaukčnej výstave v Magna Gallery (vedľa nákupného centra Aupark) od 14. do 23. októbra 2013.

[singlepic id=48120 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Súčasťou dražby bude aj dielo Vladimíra Kompánka

 

Reklama

Aukciu diel organizuje Asociáciou pomoci postihnutým Adeli pod odbornou garanciou aukčného domu SOGA a pod záštitou primátora Piešťan. Licitátorkou je Nina Gažovičová.

Charitatívny večer bude moderovať Soňa Müllerová a Miloš Skalka, v programe by mala vystúpiť aj stálica slovenskej pop music Vašo Patejdl a v rokovaní je tiež mladá, talentovaná vychádzajúca hviezda operného neba Patrícia Janečková. Vstup na aukciu je na pozvánky. Záujemcovia o dražbu si môžu pozvánku vyžiadať na info@appa.sk

Výťažkom z aukcie budú podporení ťažko telesne postihnutí pacienti piešťanského Adeli Medical Centra. Prečítajte si ich príbehy:

Max a Alex Hrbáňovci, Bratislava, 6 rokov

Dvojčatá Max a Alex sa narodili predčasne v 27.týždni. Obaja chlapci bojovali o svoje životy. Krvácanie do mozgu, detská mozgová obrna a mnoho ďalších komplikácii a diagnóz – to nebol práve najlepší štart do života.

Max je na tom lepšie a mentálne je úplne v poriadku. Je veľmi húževnatý a šikovný. Začal chodiť do školy pre nadané deti. Druhé slniečko Alexko pobudol po narodení 4 mesiace v nemocnici. Diagnostikovali mu štvorkomorový hydrocefalus, vážne poškodenie zraku a sluchu a takisto ako jeho bratovi detskú mozgovú obrnu. Za svojím bratom zaostáva a potrebuje neustále rehabilitačné cvičenia a celodennú špeciálnu starostlivosť.

Rodičia vyskúšali už veľa terapií, aby chlapcom pomohli. V Adeli centre chlapci urobili výrazné pokroky. Zlepšilo sa im držanie tela, vnímanie a u Maximiliána začala chôdza. Tieto terapie sa musia opakovať a náklady sú pre rodinu privysoké. S vašou pomocou však chlapci môžu urobiť ďalší krok vpred.

Veronika Bittnerová, Piešťany, 23 rokov

Veronika má diagnostikovanú detskú mozgovú obrnu. Keď bola malá, lekári jej ešte dávali malú nádej na samostatnú chôdzu, podstúpila aj niekoľko operácií. Jedna z nich jej stav dokonca ešte zhoršila, takže vyhliadky na samostatnú chôdzu boli už len minimálne. V máji tohto roka bola Veronika so školou na exkurzii v Adeli centre. Už dávno snívala o tom, že sa dostane na liečenie práve sem.

Priamo na exkurzii učiteľky odovzdali Veronikinu zdravotnú dokumentáciu lekárom centra. Veronika hneď v ten deň absolvovala aj vstupnú prehliadku. Lekári potvrdili, že jej stav by cielená a intenzívna rehabilitácia v Adeli centre dokázala výrazne zlepšiť. Odvtedy jej túžba prísť sa sem liečiť je ešte silnejšia. Je rozhodnutá urobiť všetko, aby sa na liečenie do Adeli centra dostala. Verí, že práve tu by dokázala urobiť svoj prvý samostatný krok v živote a jej mama by ju konečne uvidela chodiť.

Jakub Navara, Neratovice, 4 roky

Jakub sa narodil predčasne v 25.týždni tehotenstva s hmotnosťou 780g. Jeho dvojča Tomáš napriek vyššej pôrodnej hmotnosti 840g po ôsmich dňoch po pôrode zomrel.

Rodičom ostal iba Kubíček. Aj u neho to však vyzeralo skôr na smrť, ako na prežitie. Bojoval o miesto na tomto svete každý deň, každú hodinu, každú minútu. Mal ťažké krvácanie do mozgu, niekoľko infekcií, problémy s črevami, zle prijímal mlieko, zle sa vyprázdňoval, dlho bol napojený na pľúcnu ventiláciu….jednoducho, bolo toho veľa. Začal sa kolotoč lekárov – očné, pediatria, rehabilitácia, neurológia, psychológia, kardiológia. Po roku dostal epilepsiu a tak svoje prvé narodeniny stávil v nemocnici.

Kubík na tom stále nie je veľmi dobre. Dokáže sa otáčať z chrbátika na bruško a späť, ale neudrží pevne hlavičku, má slabé svaly, zle prijíma jedlo, zle pije, má problémy so stolicou. Rodičia ho však milujú a on im lásku opláca úsmevom. Adeli terapia mu pomáha, finančné možnosti rodiny sú však už vyčerpané.

Marián Valent, Hruboňovo, 41 rokov

Marián Valent má 40 rokov. Pred rokom sa s ním stalo niečo veľmi zlé. Na nedeľnej omši v kostole sa odrazu začal dusiť. Takmer zomrel. Oživovali ho 40 minút. Dodnes lekári celkom presne nevedia príčinu, prečo sa tak stalo. Keď sa prebral, bol v nemocnici, nemohol sám dýchať, rozprávať, jesť, ani sa hýbať. Vďaka láske a opatere jeho rodiny, manželky a staršej dcéry všetku túto hrôzu prežil.

Ostal však úplne nevládny na posteli. Zlepšenia išli len veľmi pomaly. Modré z neba mu pomohlo dostať sa do Adeli centra. Odvtedy sa jeho život začal meniť k lepšiemu. Po štyroch pobytoch dokáže sedieť, sám sa najesť, povedať niekoľko slov a opäť môže objať svoju malú dcérku, ktorá sa narodila len niekoľko dní po jeho kolapse. Má pred sebou ešte dlhú cestu späť. Pre svoju rodinu je však rozhodnutý dokázať to…

Eliška Svobodová, Plzeň, 6 rokov

Eliškini rodičia sa 5 rokov snažili o dieťatko, nakoniec sa po umelom oplodnení v 38.týždni narodila Eliška, na prvý pohľad krásna a zdravá. V pol roku nastal menší problém s otáčaním, ten sa ale podarilo po krátkej rehabilitácii prekonať. Keď sa však pokúšala o prvé kroky, začínala chodiť po špičkách a nepúšťala sa nábytku. Nasledovali vyšetrenia a krutá realita – dievčatku bola diagnostikovaná detská mozgová obrna.

Eliška neudrží rovnováhu, chodí len za pomoci inej osoby alebo chodítka. Po vývojovej a mentálnej stránke je však v poriadku, hoci trochu horšie hovorí. Už druhý rok navštevuje integrovanú škôlku spolu so zdravými deťmi, čo jej mame umožňuje aspoň na polovičný úväzok pracovať. Eliškin otec rodinu opustil, a navyše narobil také dlhy, ktoré Eliškina mama musela riešiť predajom bytu a auta a ktoré dodnes spláca. Otec výživné platí nepravidelne a o dcéru takmer nejaví záujem. Eliška s mamou žijú u Eliškiných starých rodičov.

Eliška pre svoj ďalší vývoj potrebuje operáciu nožičiek a následne by jej mama chcela dopriať intenzívnu rehabilitáciu v Adeli centre, pretože Eliška má reálnu šancu na samostatnú chôdzu. Žiaľ, terapiu nie je schopná zaplatiť.

Bekim Aziri, Pezinok, Pezinok, 24 rokov

Bekim bol do šestnástich rokov zdravý chalan, ktorý si svoju energiu vybíjal športom. Pretekal na terénnych bicykloch. V roku 2005 na pretekoch v českom Přerove v kvalifikácii nezvládol takzvanú trojvlnu a spadol. Dopadol rovno na hlavu a zostal nehybne ležať na zemi. Bol pri vedomí, ale nedokázal hýbať nohami. Po tom, ako mu lekári odstránili opuch z miechy, putoval na operačný stôl. Keď sa prebral, telo si síce cítil, ale nevedel pohnúť ani rukami, ani nohami. Postupne a pomaly sa musel nanovo naučiť sedieť, pohybovať sa na vozíku. Náročné bolo zvyknúť si na zvládnutie základných potrieb. Aj keď začiatky boli pre neho veľmi ťažké, vďaka rodine a kamarátom to dokonale zvládol.

Bekim sa snaží ísť do všetkého, čo mu jeho hendikep dovolí. V adrenalínových akciách sa priam vyžíva. V tandeme s inštruktorom už vyskúšal skok z lietadla z výšky štyroch kilometrov, rovnako si užil aj let na rogale, počas letného kúpania skákal do vody s vozíkom alebo ho kamaráti hodili z móla do vody bez vozíka. Rád sa chodí zabávať. S partiou boli už na diskotékach v Pezinku, v Bratislave, vo Viedni aj v Brne.

Nedávno o sebe natočil video, ktoré sa na Facebooku stalo hitom. Na svojich profiloch ho uverejňujú tisícky ľudí, medzi inými aj Rytmus, Tina či Ego. Aj na pobyte v Adeli centre bol svojou energiou pre mnohých príkladom, že vždy sa oplatí bojovať.

Kristán Ludvig, Michalovce, 10 rokov

Časopis Slovenka prednedávnom priniesol príbeh Evy a Ondreja Ludvigovcov, ktorí sa namiesto oddychu na zaslúženom odpočinku už piaty rok starajú o svojho postihnutého pravnuka Kristiána.

Kristián sa narodil predčasne s hmotnosťou 930g a viacerými vážnymi diagnózami –  hydrocefalom, nevyvinutými pľúcami, jednou obličkou a detskou mozgovou obrnou. Lekári po tehotenských vyšetreniach Kristiánovým rodičom oznámili, že dieťa bude postihnuté a odporúčali potrat. Pre jeho rodičov však viac ako zdravie vlastného potomka znamenal alkohol. Kristiánova mama pravdepodobne pre alkohol, alebo nedostatok peňazí na potrat nešla. Svojej starej mame prisahala, že o dieťa sa bude starať. S Kristiánovým otcom sa však rýchlo rozišla, našla si nového priateľa, s ktorým sa opäť viac zaujímali o alkohol ako o postihnuté dieťa. Akoby nasledovala príklad vlastnej matky, Kristiánovej babky, ktorá tiež opustila rodinu s štyrmi deťmi.

Kristiánovi hrozil ústav, jedinou možnosťou bola starostlivosť u prastarých rodičov. Kristián je u nich už piaty rok, volá ich mama a tata a vďaka ich obetavej starostlivosti robí pokroky. Dokáže dokonca v chodítku prejsť zopár krokov. Jeho prastarí rodičia veria, že mu ešte v mnohom dokážu pomôcť a dúfajú, že jeho vlastná mama si k nemu predsa len nájde cestu, keď tu už raz oni nebudú.

K výraznému zlepšeniu jeho stavu, možno dokonca aj k samostatnej chôdzi by mu dokázal pomôcť pobyt v Adeli centre. Prababka a pradedko by mu ho radi dopriali… z dôchodkov však tento ich sen môže ostať iba snom.

Zdroj: Tlačová správa APP Adeli

REKLAMA

ijav-ucto

 

Populárne články