Connect with us

Kultúra

Korzo spomienok Juraja Šeba

Published

on

Reklama

V útulnom interiéri piešťanskej reštaurácie Blue*s sa pri príležitosti jej prvých narodenín uskutočnilo v pondelok 11. októbra podujatie Korzo spomienok, pod ktoré sa organizačne podpísala aj piešťanská mestská knižnica, Vydavateľstvo Marenčin PT a Kníhkupectvo BeneLibri. Moderátor Dado Nagy prevetral pamäť i spomienky hudobníka a autora Juraja Šeba, ktorý prišiel prezentovať štvoricu zaujímavých kníh.

[singlepic id=5556 w=320 h=240 float=left]Juraj Šebo (1943) vyštudoval žilinskú Vysokú školu dopravnú, hrával vo vtedajších známych bigbítových skupinách Drinkers a Sírius a celý život pracoval v štátnych telekomunikáciách. O dekádach našich dejín začal písať až na dôchodku. Jeho prvá kniha spomienok Zlaté 60. roky (2008) mala mimoriadny úspech a hoci sa na spisovateľstvo necítil, rozhodol sa pokračovať. Nasledovali Normálne 70. roky (2009), Budovateľské 50. roky (2010) a Reálne 80. roky (2010). Všetky štyri knihy sú akýmisi kronikami, ktoré spájajú súčasníkov s minulosťou a dokazujú, že ich autorovi nechýba zmysel pre recesiu, humor i schopnosť vystreliť si sám zo seba. S minulým režimom problémy nemal, a keď sa podpisovala Anticharta, mal šťastie, že uviazol vo výťahu. Knihy plné detailov každodenného života predstavujú pohľad obyčajného človeka na dobu, ktorú prežíval a snažil sa ju prežiť čo najlepšie. Je to encyklopedické pele-mele dobových udalostí, smutno-smiešnych slávností, rituálov a dojemných rekvizít. Autor mieša výstrižky, históriu i beletriu a píše tak, že čitateľ sa môže začítať na akejkoľvek strane. Všetky knihy obsahujú aj bohatý fotografický materiál.

Reklama

[singlepic id=5569 w=320 h=240 float=right]Pri písaní sa Šebo neopieral o archívne materiály, skôr o vlastné spomienky a pocity. „Paradoxne mám čerstvejšie uchované v pamäti staršie udalosti, než tie súčasné“, priznáva pamätník a výborný pozorovateľ  doby, keď „chlieb stál dve šesťdesiat, rohlík tridsať halierov a cigarety Bystrica korunu šesťdesiat“. Ako rodený Bratislavčan si zaspomínal si aj na staré krčmy i známe čudácke postavičky, ktoré sa z dnešných ulíc akosi vytratili. Šebove knihy dokazujú, že dejiny nie sú len dátumy z učebníc. Každá historická dekáda mala svoje symboly a modly: americký chrobák mandelínka, trabant, dlhé vlasy, Rubikova kocka, žuvačky Pedro, Beatles, ABBA, Ursíny, Elán, Marika Gombitová, Modus. Mladí mali nové priority: plagát z Brava, nahrávky z burzy, rifle z Tuzexu za bony od veksláka, počúvalo sa rádio Slobodná Európa a 60 km vzdialená Viedeň bola ďalej ako Ulanbátar. Namiesto socializmu s ľudskou tvárou tu bol socializmus plného taniera a začalo fungovať RVHP („Radujme sa, Veseľme sa…H…o máme, Podeľme sa!“). Juraj Šebo spolupracoval aj na príprave televízneho seriálu Slovenský bigbít a rovnomennej knižnej publikácie z roku 2008 a je jedným z pamätníkov, ktorí v PKO v roku 2007 zorganizovali spomienkovú akciu Legendy 60. V rámci podujatia Korzo spomienok vystúpil so známymi šlágrami tanečník a spevák Peter Vašek, ktorý účinkoval aj v programoch Ivana Krajíčka.

Autor: Simona Ďurdíková  Foto: Tomáš Hudcovič – hug(o)photo agency

Reklama

[nggallery id=210]

Populárne články