Connect with us

Kultúra

Koncerty, divadlo, výstavy i filmy, Dom umenia ponúkne bohatý program

Published

on

Reklama

Dom umenia ponúkne v mesiaci november poriadne bohatý program a milovníci kultúry z Piešťan i okolia si v ňom určite nájdu to svoje. Tešiť sa môžu napríklad na spoločný koncert Marcela Palondera a Kristíny Greppelovej, predstavenie Sluha dvoch pánov v podaní hercov z Divadla Jána Palárika v Trnave, ale aj filmové lahôdky Dezertér a Nápadník z trilógie Záhradníctvo, či projekcie prehliadky festivalového filmu Be2Can – Cesta času a Štvorec. Čerešničkou na torte bude divadelná komédia Šašek a syn i výstava PARTY v 21. storočí

ŠTVRTOK / 9.11. / 19.00 – Akustický KONCERT – Malá sála
MARCEL PALONDER & KRISTÍNA GREPPELOVÁ
MUŽ A ŽENA TOUR 2017

Reklama

Marcel Palonder patrí vďaka svojmu nezameniteľnému zamatovému hlasu k stáliciam na slovenskej hudobnej scény už takmer tri desaťročia. Hoci sa nikdy neusiloval o prvoplánový komerčný úspech, domácich fanúšikov si získal nadčasovým hitom „Láska“ (ktorý sa v originálnej podobe i rôznych cover verziách šíri éterom už 25 rokov) a zahraničnému publiku sa predstavil ako úspešný reprezentant Slovenska na súťaži Eurovízia a následne i na mnohých významných medzinárodných festivaloch a podujatiach. V týchto dňoch sa na domácej scéne pripomína novým albumom POSLEDNÉ TANGO, ktoré iste poteší jeho priaznivcov a zároveň má potenciál osloviť aj nové generácie a skupiny poslucháčov.

Na albume spoluúčinkuje aj herečka Kristína Greppelová. Tá na albume spieva až v piatich skladbách – v titulnej skladbe Posledné tango, ďalej v pesničkách Nachytaní, Ako blesk, Stačí tvoj pohľad a Skazení. Kristínu mnohí poznajú zo seriálov Panelák, Pod povrchom, Dovidenia, stará mama či Tajné životy. Do roku 2012 bola osem sezón v angažmáne Divadla Andreja Bagara v Nitre. V súčasnosti pôsobí v Divadle Aréna v Bratislave.
Ondrej Krajňák – klavir (SK), Josef Fečo – konrabas/basová gitara (CZ), Alex Cech – bicie (AT)
Vstupné: 12,- €

Reklama

STREDA / 15. 11. / 10.00 – DIVADLO / Organizované predstavenie pre školy
Divadlo Jána Palárika v Trnave
SLUHA DVOCH PÁNOV

Najznámejšia komédia talianskeho majstra veseloherného žánru Carla Goldoniho sa po vyše päťdesiatich rokoch vracia na javisko trnavského divadla. Goldoni vo svojej tvorbe vychádzal z tradície jednej z najvýraznejších škôl európskeho komediálneho divadla z commedie dellʼarte, inšpiroval sa jej originálnymi príbehmi, iskrivými situáciami i populárnymi typmi postáv.

Sluha dvoch pánov je jedna z najpopulárnejších a najúspešnejších hier, ktoré uvádzajú divadlá po celom svete, táto hra ponúka výnimočnú rolu pre majstrov hereckého umenia – hlavnú postavu sluhu Truffaldina, ktorý si trúfa naozaj na všetko. Každú situáciu a každý problém rieši originálnym a najmä vtipným spôsobom. Autor však o nič neochudobňuje ani ďalšie postavy. Hoci v hre ide o vážne veci lásky, ba aj o život, dominuje jej séria komických zámen, omylov a nedorozumení.

V režijnom naštudovaní Juraja Bielika sa môžu diváci okrem plejády zábavných postáv a situácií tešiť aj na živý hudobný sprievod.

Réžia: Juraj Bielik
Účinkujú: Vladimír Jedľovský, Silvia Holečková, Tibor Vokoun, Tomáš Mosný,
Petra Blesáková, Michal Jánoš, Tatiana Kulíšková, Lucia Bugalová, Peter Trník a.h.,
Martin Križan, Juraj Bielik a.h.
Vstupné: 6,- €

STREDA / 15. 11. / 18.00 – FILM
ZÁHRADNÍCTVO: DEZERTÉR

Príbeh holiča, ktorého oholili

Druhá kapitola rodinnej kroniky sa odohráva na pozadí revolučných udalostí v rokoch 1947-1953. Hlavnou postavou je majiteľ štýlového kaderníckeho salónu Valentino v centre Prahy, Otto Bock (Jiří Macháček), a jeho rodina, ktorú tu zamestnáva. Firma je pre neho zmyslom života a po všetkom vojnovom utrpení sa vracia späť ako renomovaný šéf aj so svojou manželkou Elou (Gabriela Míčová) a jej sestrami Bedriškou (Klára Melíšková) a Vilmou (Aňa Geislerová). Sestry prežili vojnu a nemeckú okupáciu a spoločne sa starali o malé deti svojich manželov, ktorých zatkli za účasť v odboji. Všetci s obrovským nadšením budujú svoj sen, ale prichádza ďalšia rana – februárový komunistický prevrat. Ottova firma je vyvlastnená štátom a jemu sa po druhýkrát rozpadá svet…

Réžia: Jan Hřebejk
Hrajú: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, David Novotný, Lenka Krobotová, Sabina Remundová, Vendula Svobodová, Zuzana Konečná, Zuzana Mauréry, Martin Finger
Tragikomédia Česko/Slovensko/Poľsko 2017, česká verzia, 115 min., MP – 12
Vstupné: 4,- €

ŠTVRTOK / 16. 11. / 9.00 – FILM Organizované filmové predstavenie pre školy
ZÁHRADNÍCTVO: DEZERTÉR
Vstupné: 2,5 €

ŠTVRTOK / 16. 11. / 18.00 – FILM
ZÁHRADNÍCTVO: NÁPADNÍK
Tretí diel trilógie ZÁHRADNÍCTVO sa odohráva na sklonku päťdesiatych rokov minulého storočia. Je príbehom lásky, tentokrát tej mileneckej. Rozpráva o tichej vojne medzi rodičmi a ich deťmi, poznamenanými vojnou a komunistickým prevratom. NÁPADNÍK s tragikomickým nadhľadom vykresľuje ostrú zlomovú líniu medzi predvojnovou a povojnovou generáciou. Generačný stret pramení z odlišných skúseností rodičov a ich detí. Každá generácia má svoju vlastnú predstavu, ako nájsť šťastie, a isté je len to, že cestu k nemu si musí hľadať sama.

Réžia: Jan Hřebejk
Hrajú: Anna Fialová, Ivan Lupták, Tereza Hladíková, Aňa Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Rozálie Peřinová, Karel Dobrý, Vendula Svobodná, Miroslav Táborský
Tragikomédia Česko / Slovensko / Poľsko 2017, anglická verzia, slovenské titulky,
113 min., MP – 12
Vstupné: 4,- €

SOBOTA / 18.11. / 18.55 – OPERA – Premiéra v MET
Priamy prenos z Metropolitnej opery New York
Thomas Adés ANJEL SKAZY

V tejto sezóne uvedie Metropolitná opera premiéru Anjela skazy, diriguje skladateľ Thomas Adès. Príbeh je spracovaný podľa scenára slávneho satirického filmu Luisa Buñuela z roku 1962. Režíruje libretista Tom Cairns. Audrey Luna sa predstaví ako Leticia Maynar a Amanda Echalaz ako Lucia de Nobile. Sally Matthews v role Silvie de Ávila a Sophie Bevan v role Beatriz v Metropolitnej opere debutujú. Ďalej vystúpi Alice Coote ako Leonora Palma, Christine Rice ako Blanca Delgado, Iestyn Davies ako Francisco de Ávila, Joseph Kaiser ako Edundo de Nobile a Frédéric Antoun debutuje ako Raúl Yebenes. David Portillo sa predstaví ako Edmundo a David Adam Moore debutuje ako Plukovník Álvaro Gómez. Rod Gilfry spieva rolu Alberta Roca, Kevin Burdette vystúpi ako Sergio Russell, Christian Van Horn ako Julio a John Tomlinson ako Doktor Carlos Conde.

Anjel skazy vznikol na objednávku a v koprodukcii s Royal Opera House v londýnskom Covent Garden, Det Kongelige Teater v Kodani a so Salzburským hudobným festivalom, kde mal premiéru v roku 2016. Opera sa spieva v anglickom jazyku.

Réžia: Tom Cairns
Účinkujú: Audrey Luna (Leticia Maynar), Amanda Echalaz (Lucia de Nobile), Sally Matthews (Silvia de Ávila), Sophie Bevan (Beatriz), Alice Coote (Leonora Palma), Christine Rice (Blanca Delgado), Iestyn Davies (Francisco de Ávila), Joseph Kaiser (Edmundo de Nobile), Frédéric Antoun (Raúl Yebenes), David Portillo (Eduardo) a ďalší.
Vstupné: 12 – 6 €

UTOROK / 21. 11. / 8.30 a 10.30 – Organizované predstavenie pre školy
Teatro Moliére
Božena Slančíková – Timrava: ŤAPÁKOVCI

STREDA / 22. 11. / 9.00 – FILM Organizované filmové predstavenie pre školy
EARTH: DEŇ NA ZÁZRAČNEJ PLANÉTE ( Earth: One Amazing Day )
Putovanie zvieracích hrdinov so slnkom z pohľadu vtáčej perspektívy.
Dokumentárny rodinný film VB 2017, český dabing, 95 min., MP
Vstupné: 2,5 €

STREDA / 22. 11. / 18.00 – FILM
PO STRNIŠTI BOS
Osemročný Eda je vytúžené dieťa, ktoré rodičia strážia viac, ako je zdravé. Edu Součka a jeho mamičku a otecka už diváci poznajú z filmu Obecná škola. Vo filme Po strništi bos sa príbeh vracia na samotný začiatok, do Edovho raného detstva. Do času, kedy jeho otecko odmietne príslušnosť k okupantom Protektorátu Čechy a Morava, a celá rodina sa musí z Prahy odsťahovať na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len krátke chvíle prázdnin, sa teraz stáva jeho domovom. Eda si musí nájsť cestu nielen k miestnej chlapčenskej partii, ktorej svet je úplne odlišný od toho mestského, ale aj k nečakanému rodinnému tajomstvu, a hlavne k vlastnej odvahe. Autorská rodinná dvojica Jan a Zdeněk Svěrákovci prináša do kín ďalší zo svojich lyrických filmov o detstve a hrdinstve v každom z nás.

Réžia: Jan Svěrák
Hrajú: Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková, Oldŕich Kaiser, Jan Tříska, Viera Pavlíková
Dráma / komédia, ČR/Dánsko/SR 2017, česká verzia, 110 min., MP-7
Vstupné: 4 €

PIATOK / 24. 11. / 19.00 – DIVADLO
Divadlo Bolka Polívky Brno
ŠAŠEK A SYNDivadelná hra Bolka Polívky o prevýchove mladého šľachtica v šaška. V hlavnej úlohe Bolek Polívka so synom Vladimírom. Voľné pokračovanie kultového predstavenia Šašek a kráľovná.

Účinkujú: Vladimír Polívka, Bolek Polívka, Michal Chovanec, Jaromír Barin Tichý, Ondřej Klíč, Jiří Fretti Pfeifer a David Rotter.
Vstupné: 15 – 13 €

PONDELOK / 27. 11. / 18.00 – FILM – 4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can ŠTVOREC (The Square) MFF Cannes 2017, Zlatá palma
Réžia: Ruben Östlund
Hrajú: Elisabeth Moss, Claes Bang, Dominic West, Terry Notary
Christian je kurátorom švédskeho múzea moderného umenia. Úspešný, atraktívny, rozvedený otec dvoch dcér spĺňa ideál vzdelaného mestského liberála, ktorý sa snaží citlivo vnímať aktuálne spoločenské problémy.
Dráma / komédia SWE / GER / FRA / DEN 2017, české titulky, 142 min., MP-15
Vstupné: 4,-€

STREDA / 29. 11. / 18.00 – FILM – 4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can
CESTA ČASU (Voyage of Time: Life´s Journey) MFF Benátky 2016, nominácia na
Zlatého leva, Cena Green Drop Award
Réžia: Terrence Malick
Hrajú: Cate Blanchett (komentár)
Ambiciózna esej, ktorá sa nezaoberá ničím menším ako vznikom, vývojom a zánikom známeho vesmíru, životným cyklom slnečnej sústavy. Na tvorbe unikátneho dokumentu sa podieľal celý rad významných osobností vedeckého sveta, paleontológovia, biológovia, astrofyzici z prestížnych centier z celého sveta.
Dokument / dráma, Francúzsko / Nemecko / USA 2016, Angličtina, české titulky, 90 min., MP 12
Vstupné: 4,-€

VÝSTAVY:

2.11. – 17.12 .2017 – VÝSTAVA
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE ( maľba, grafika)
Vernisáž 24. 11. 2017 o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka, …

11.10. – 30.11. 2017
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík

2.11.2017 – 31.1.2018
PARTY v 21. storočíVýstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov. Venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa.
10. 11. o 18.00 – Vernisáž výstavy
STÁLA EXPOZÍCIA – foyer II. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba
STÁLA EXPOZÍCIA – v prízemí GALÉRIA Alojz Majerník

Výstavy sú otvorené:
utorok – piatok: 14.oo – 17.oo h, sobota – nedeľa: 14.oo – 18.oo h, pondelok – zatvorené

Zákaz vstupu do hľadiska počas predstavenia! ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ !
Program Domu umenia nájdete na internete:
www.domumenia-piestany.sk; www.pic-piestany.sk, www.pnky.sk, www.visitpiestany.sk, www.zpiestan.sk; www.piestanskydennik.sk , www.epiestany.sk
e-mail: dom-umenia@slovanet.sk
Predpredaj vstupeniek: pokladňa Domu umenia, pondelok – piatok od 14.00 – 17.00 hod. a hodinu pred predstavením alebo www.ticketportal.sk
Na www.navstevnik.sk si môžete ON-LINE rezervovať lístky.

Programová prevádzka: t.č. : 033/2458 100, Pokladňa: t.č. 033/2458 001

PR

Populárne články